Американската биотехнологична компания Moderna Inc. съобщи в понеделник, че досегашните изпитания в ранния етап на разработваната от нея коронавирусна ваксина са дали положителни резултати, като добави, че очаква последният етап на тестовете да започне през юли. Ваксината е тествана на 45 души, като всички те са успели да произведат антитела срещу COVID-19, предава Ройтерс.

Коментирайки напредъка на ваксината, главният лекарски директор на Moderna Inc. - Тал Закс разкри, че междинните данни от първата фаза на тестовете, макар и доста ранни, демонстрират, че ваксинацията с mRNA-1273 предизвиква имунен отговор в размер, отговарящ на причинената естествената инфекция.

Компанията Moderna тества ваксината на 45 мъже и небременни жени на възраст 18–55 години, които са получили две дози с разлика от 28 дни между двете инжекции.

Учените се надяват, че създаването на антитела ще създаде известно ниво на защита срещу COVID-19, въпреки че има данни за хора, които са се заразили повторно, след като веднъж вече са прекарали заболяването, припомня агенцията.

Засега няма доказано ефективно лекарство срещу коронавируса, който зарази над 4.7 милиона души по света и отне живота на над 315 000. В момента в световен мащаб се разработват над 100 проекта за ваксина срещу болестта. Осем от тях вече са на етап, който включва тестове върху хора.

От Moderna смятат, че ще могат да започнат следващия етап на тестовете през юли.

Днес акциите на компанията отчетоха ръст от над 30% в предборсовата сесия и достигнаха ниво от 86.83 долара за брой.