Въпреки паниката по магазините и временния хаос, който настъпи в някои от веригите на доставка през последните месеци, светът, всъщност, има огромни запази от пшеница, пише Bloomberg.

В разгара на пандемията от COVID-19 някои от основните производители на пшеница, като Русия и Румъния, временно ограничиха износа, за да гарантират снабдяването на вътрешния пазар.

Но в момента, макар че някои от мерките все още продължават да действат, не се отчита кой знае каква промяна в международната търговия, а зърнените заради продължават да растат.

През 2020 г. се очаква добра реколта в много от основните износители на пшеница и прогнозите на анализаторите сочат, че запасите ще достигнат рекордни равнища, а през 2021 г. вероятно ще се увеличат и още.

Разбира се, рискът от неблагоприятни метеорологични явления винаги е налице, но за момента опасенията, че карантината, въведена заради коронавируса, ще доведе до дефицити на зърнения пазар, се оказаха безпочвени.

Веригите на доставка остават до голяма степен незасегнати, временните ограничения върху износа бяха достатъчно разхлабени, за да не се допуска блокиране на търговията, а държавите, които ги въведоха, бързо разбраха, че запасите им са предостатъчни, за да задоволят вътрешното търсене.

"Засега не станахме свидетели на сериозни трусове от гледна точка на предлагането на пшеница. Всъщност, пазарът преживя нещо подобно на това, което видяхме и при пазаруването на тоалетна хартия на дребно - краткотраен шок, предизвикан най-вече от паниката.

Много бързо стана ясно, че бизнесът продължава да функционира напълно нормално", заявява пред Bloomberg директорът на Института за проучвания на селското стопанство CRM AgriCommodities.

В края на март цените на пшеницата се повишиха рязко, след като потребителите по целия свят започнаха да се запасяват с брашно и тестени изделия, подготвяйки се за продължителен период на изолация. Държави, като Русия, Румъния и Казахстан, ограничиха износа, но оттогава насам тревогите за евентуален глобален дефицит се изпариха.

След като за кратко достигнаха нива от над 220 долара за тон, фючърсите на пшеницата в САЩ се върнаха на нивата от началото на март и в момента тя се търгува за под 200 долара за тон и е близо до най-ниските си нива от октомври миналата година насам.

В момента фокусът на пазарните участници е насочен най-вече към богатата реколта, която тази година се очаква в някои от водещите производители, като Русия и Канада. През настоящия сезон глобалното производство се очаква да нарасне с 0.5% и да достигне рекордни равнища.

Запасите пък се очаква да се повишат с 5%, до над 310 милиона тона, които биха били достатъчни за покриване на световното търсене за период от пет месеца.

Успя ли коронавирусът да убие глобализацията? Системата на отворена търговия, която от десетилетия доминираше над световната икономика, беше сериозно

Освен това пандемията доведе до общ спад в търсенето на зърно в световен мащаб. Затворените хотели и ресторанти по време на пандемията, неработещите месокомбинати, както и силно съкратеното производство в заводите за производство на биогорива, като етанола, намалиха значително количествата на доставките на зърно.

Освен това на пазара се наблюдава и нарастване на запасите от други култури "заместители", като царевицата, което също оказва натиск върху цената на пшеницата.

До началото на жътвата в Северното полукълбо остават няколко седмици, а единственият рисков фактор, който правителствата не могат да контролират, е времето. Сушата от последните седмици, например, застрашава реколтата в Западна Европа и Черноморския регион, а Северна Африка по всяка вероятност ще има нужда от увеличение на вноса заради рекордните жеги и ефекта от тях върху местното производство.

В Южното полукълбо държави, като Аржентина, сега започват сеитбата на есенните култури.

Ако се стигне до по-сериозни трусове, предизвикани от евентуалните неблагоприятни метеорологични условия през лятото, има опасност някои от водещите производители отново да въведат ограничения за износа. Особено ако кризата с коронавируса все още не е овладяна, пише още изданието.

Русия, например, която и в миналото често е прибягвала до интервенции на пазара на пшеница, заяви, че ще продължи да поддържа експортните квоти и след края на летния сезон.

Но дори това да се случи и в даден регион да се появят проблеми с предлагането, останалите производители по всяка вероятност ще могат сравнително лесно да "запълнят" евентуалните дефицити.