Детските градини и ясли у нас отварят врати за деца на 22 май.

Това стана ясно по време на брифинг на министрите на образованието и здравеопазването, в който взеха участие и представители на Националния оперативен щаб.

Всяка община сама ще вземе решение кога да отвори детските заведения на своя територия, като местните власти могат да направят това до 1 юни.

Министърът на образованието Красимир Вълчев прогнозира, че повечето от тях ще заработят отново следващата седмица, а в петък се очаква деца да започнат да приемат частните детски градини на територията на страната.

Между 12 и 18 ще са децата в група в големите градове, а в по-малко натоварените детски градини и ясли в малките населени места - между 11 и 12.

Не се поставя обаче изискване за минимален брой деца в група, стана ясно още на брифинга.

Очаква се средната посещаемост на детските заведения да намалее през летните месеци. Има препоръка и децата да прекарват повечето време навън, ако метеорологичните условия го позволяват.

Ако имате възможност, не пускайте децата си на детска градина или ясла, апелира министър Вълчев.

Посещението на тези детски заведения не е задължително, а по желание на родителите, добави той. То няма да е обвързано и с получаването на социални помощи.

Проучване на Министерство на образованието сред 95 000 родители показва, че 38% от родителите биха пуснали детето си на градина или ясла, а 30% от тях не възнамеряват да го правят.

Как ще бъде организирана дейността на детските градини и ясли?

  • Детските заведения отварят при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, противопедимичните мерки и осигуряване на безопасна и здравословна среда за децата.
  • Кметовете на общини създават необходимата организация по откриване на градините и яслите и тяхното функциониране, в зависимост от спецификата на всяка една община.
  • Кметът и общинското ръководство ще имат крайната дума по всички необходими условия, които трябва да се осигурят за работа на детските заведения.
  • Няма да се изисква медицинска бележка за здравословното състояние, за да не се образува струпване пред кабинетите на педиатрите.
  • Ще има непрекъснато медицинско наблюдение в детските градини и яслите. При постъпването на първия ден ще се измерва температурата на всяко дете с живачен термометър.
  • Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което ще декларират, че са запознати с мерките и че доброволно са пожелали детето им да постъпи в детска градина или ясла.
  • Предвидени са мерки, които гарантират физическата дистанция между отделните групи, учителите, персонала и родителите, така че да не се допусне заразяване.
  • Децата с хронични заболявания също ще могат да се върнат в яслите и детските градини по преценка на родителите.
  • Удостоверенията от детските градини за бъдещите първокласници ще бъдат предоставени въз основна на усвоените компетентности до въвеждането на извънредното положение. Те ще бъдат раздадени и всички деца ще бъдат записани в първи клас без полагане на тестове.