Хонконгският основен индекс записа сериозен спад днес, след като Пекин обяви намерения да включи нов закон за националната сигурност в хартата за Хонконг, след протестите от миналата година, с което създаде риск от нови протести и напрегна допълнително отношенията със САЩ.

Хонконкгският индекс Hang Seng падна с 3.7%, до седемседмично дъно, което понижи азиатско-тихоокеанския индекс на MSCI с 1.2%.

Японският Nikkei изгуби 0.25%, докато южнокорейският Kospi падна с 0.7%.

Китай се готви да приеме ново законодателство във връзка със сигурността в Хонконг, заяви китайски ръководител вчера.

Решението предизвика предупреждение от американския президент Доналд Тръмп, който заяви, че Вашингтон ще реагира “много остро” срещу опита за повече контрол над бившата британска колония.

По-рано този месец държавният департамент на САЩ забави внасянето на доклад в Конгреса, в който се оценява дали Хонконг се радва на достатъчна автономност от Китай, за да продължи да получава специално отношение от САЩ.

“Докладът може да бъде внесен следващия месец и има риск това да засили конфронтацията между САЩ и Китай,” казва пред Ройтерс Еи Каку, старши валутен анализатор в Nomura Securities.

Вашингтон засили критиките срещу Китай относно произхода на пандемията от коронавирус. Миналата седмица страната блокира глобалните доставки на чипове от страна на Huawei Technologies, а Сенатът прие закони, които биха могли да попречат на някои китайски компании да листват акциите си на американски борси.

Фючърсите на щатските индекси изтриха ръста си от по-рано през деня и се търгуват без промяна, но бележат ръст от 3.3% за седмицата, подкрепен от надеждите за отварянето на икономиките в много части от света.

“Най-лошото по отношение на икономическата активност вероятно отмина, така че икономическите фундаменти се подобряват,” казва Хироюки Уено, старши анализатор в Sumitomo Mitsui Trust Asset Management.

Основните валути запазват позициите си засега.

Еврото остава без промяна на ниво от 1.0945 спрямо долара. Йената почти не отстъпи от нивото 107.58 спрямо долара, след като Централната банка на Япония представи програмата си за насочване на средства към малките бизнеси.

Пазарите не бяха повлияни от изявлението на Китай, която обяви, че тази година за първи път от десетилетия няма да си поставя таргет за икономическия растеж и на обещанието й за още държавна подкрепа за икономиката.

Китайският юан се търгуваше без промяна на ниво от 7.1387 спрямо долара.

Цените на петрола отстъпиха леко, но вървят към ръст в четвърта поредна седмица, вследствие на все повечето доказателства, че търсенето на горива се възстановява с облекчаването на мерките.

Щатският лек суров петрол поевтиня с 1.2% за деня, до 33.53 долара за барел, но отчита ръст от 13.6% за седмицата.