Днес азиатските акции не успяват да продължат ръста от седмицата, а златото и държавните облигации поскъпнаха, след като скептична публикация попари част от надеждите за ваксина срещу COVID-19, а опасенията относно възстановяването в световен мащаб от пандемията се завърнаха.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI остана без промяна.

Австралийският долар отстъпи от достигнатия вчера двумесечен връх, докато търсенето на активи убежища свали лихвите по щатските държавни облигации.

Всичко това идва след унилия край на сесията на Уолстрийт вчера, след като сайтът за новини в сферата на медицината STAT изрази съмнения относно положителните резултати от тестовете на Moderna Inc за ваксина срещу COVID-19.

В публикацията се казва, че резултатите, заради които скачаха пазарите тази седмица, не са подробни.

Китайският акции започнаха днешния ден с леки понижения, а хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 0.1%.

Австралийският основен индекс остана без промяна, докато по-евтината йена помогна на индекса Nikkei да нарасне с 0.7%.

Две трети от 223-мата фонд мениджъри, участвалите в проучване на Bank of America, смятат, че това е просто повишение по време на мечи пазар.

Фючърсите на S&P 500 за последно нарастваха с 0.5%, след като по-рано днес се търгуваха без промяна.

Цените на петрола запазват позиции, а доходността по 10-годишните щатски държавни облигации се понижи с 1.5 базисни пункта, до 0.6964%.

Лихвите по облигациите падат, когато техните цени се повишават.

Какви акции купуват големите фондове и инвеститори?Големите играчи са инвестирали милиарди в щатски акции през изминалата седмица

Цената на златото нарасна леко до 1 750.19 долара за тройунция.

Съмненията относно икономическите перспективи попречиха на цените на суровините да нараснат допълнително след поредицата от лоши новини.

Бизнес доверието в Япония падна до най-ниското си ниво от десетилетие, след като икономиката на страната влезе в рецесия, докато продажбите на дребно в Австралия записаха най-големия си спад в историята през април.

Молбите за помощи при безработица във Великобритания пък са на най-високото си ниво от 20 години.

Щатската икономика ще възстанови изгубеното чак по някое време следващата година, според Бюджетната служба към Конгреса.

Фючърсите на петрола от сорта брент се стабилизираха при 34.73 долара за барел, след като цената им скочи с близо 7% тази седмица, докато щатският лек суров петрол (WTI) се търгуваше на цена от 31.97 долара за барел, информира Ройтерс.

На валутните пазари еврото продължи да получава подкрепа след предложението на Германия и Франция за създаването на общ фонд в ЕС. Еврото поскъпна до 1.0938 спрямо долара.

Другите основни валути поскъпнаха, докато австралийският и новозеландският долар се бореха безуспешно да излязат от рейнджовете, в които са ограничени от месеци.