По време на кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, броят на жените, които са загубили работата си или са били принудени да работят по-малко, за да гледат децата си, е много по-голям, в сравнение с този на мъжете, пострадали от същите процеси.

Това показва статистиката във Великобритания, цитирана от Bloomberg.

Според експертите това може да окаже дълготраен ефект върху тяхната кариера, дори и след приключването на ограничителните мерки.

От началото на пандемията вероятността майките с деца да загубят или да напуснат работата си е била с 47% по-голяма, отколкото при бащите. Шансът да бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск е с 14% по-голям от този при силния пол.

Данните са от проучване, проведено сред 3 500 семейства с деца във Великобритания.

При майките, които все още са на работа, пък се наблюдава свиване на платеното работно време средно с една пета. Това е много по-сериозен спад от този, който се наблюдава при техните партньори, показва проучването, проведено от британския Институт за фискални изследвания и Института по образование към Лондонския колеж.

Данните показват, че усилията за свиване на разликата в заплащането между мъжете и жените и за по-активно участие на дамите на пазара на труда, които се полагат през последните години, могат да бъдат подкопани от карантината.

Преди пандемията от COVID-19 делът на жените в работната сила във Великобритания беше близо до рекордни равнища, но затварянето на училищата и детските градини отново натовари огромна част от тях с грижата за децата и домакинството.

Това се отразява не само на майките, а и на бащите, макар и в много по-малка степен, показва проучването. В сравнение с 2015 г., бащите прекарват два пъти повече време в отглеждане на децата си. Но въпреки това, като абсолютна стойност, то е значително по-малко от времето, което отделят майките.

Единствено в семействата, където само бащата е загубил работата си заради епидемията, а майката все още работи, домакинските задължения са разпределени по-равномерно.

Безработицата във Великобритания е на път да достигне най-високите си нива от 90-те години на миналия век насам, припомня Bloomberg. Само за първите четири седмици след въвеждането на карантината са подадени повече заявления за социални помощи, отколкото в първите девет месеца на финансовата криза от 2008 и 2009 г.

Очаква се над 2 милиона британци да останат без работа в резултат на въведените ограничения срещу разпространението на коронавируса на Острова.