Общо 17 нови случая на заразени с коронавируса са установени в България за последното денонощие.

От тях 7 са настанени за болнично лечение. Това съобщи тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

За последния ден са направени 1 273 PCR теста.

Общият брой на положителните проби за COVID-19 у нас достига 2 477, като се увеличава с 0.7% спрямо вчера, уточни Мутафчийски. Активните случаи са 1 378.

От новите случаи 6 са в София. В Пазарджик новозаразените са четирима, във Видин и Шумен - по двама, а в Сливен, Хасково и Ямбол - по един.

За последните 24 часа има и 53 излекувани, с което общият им брой става 965, или 39% от всички.

COVID-19 взе и още една жертва. В Пловдив е починал мъж на 75 години, който е от регистрираните случаи в Пазарджик. Средната възраст на починалите е 65.6 години.

"Има една много положителна тенденция от последните дни - хоспитализираните пациенти вече са под 200", каза още ген. Мутафчийски.

По думите му в болница са настенени 198 души, от които 20 са в интензивни отделения.

Главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че е много вероятно в началото на юни да има известно облекчаване на мерките, касаещо дейността на учебните центрове, тъй като тенденцията очевидно е към намаляване на заболеваемостта.

На въпрос кога ще бъде изцяло отменено задължителното носене на маски, той беше категоричен, че това няма да стане скоро.

"Ние можем да освободим всички ограничителни мерки скоро, може би още през юни, но основните мерки, които касаят дейността на всеки човек, особено в закрити помещения, ще останат за много по-дълъг период от време", уточни доц. Кунчев.

Генерал Венцислав Мутафчийски уточни, че е почти готова информационната система, която ще обобщава данните за разпространението на COVID-19 у нас.

"Информационната система вече дава сигурни признаци, че на информацията, подавана от нея, може да се разчита. Обучени са всички центрове, които трябва да зареждат информацията - болници, лаборатории, РЗИ.

В събота и неделя ще се направи допълнително тестване дали информацията, събирана ръчно, съвпада с тази от информационната система. От понеделник вероятно данните, изнасяни сутрин на брифинга, ще бъдат достъпни за всички", уточни ген. Венцислав Мутафчийски.