Заедно с гримьорите, стилистите, операторите и останалите специалисти, с чиято помощ се случва магията на киното, от тази година в Холивуд усилено се търси една нова професия - COVID-19 консултанти, пише Ройтерс.

Пандемията от коронавирус принуди продуцентите и и филмовите студиа да търсят съвети за това как да отворят безопасно снимачните площадки, които бяха затворени в средата на март.

Търсят се епидемиолози и други здравни експерти, които да предложат подробни стратегии за възобновяването на снимачния процес. Особено проблематични са ситуациите, в които на ограничено пространство трябва да се съберат големи екипи от хора.

Не е ясно как ще работят гримьорите, които поддържат близка дистанция с актьорите, както и начините, по които ще се снимат сцените с целувки, прегръдки и други близки контакти между участниците.

Карантината, наложена в Съединените щати, доведе до тежки финансови загуби за филмовата индустрия, припомня Ройтерс. Особено в градове, като Лос Анджелис, чиято икономика е силно зависима от кинопродукциите.

Рестартирането на филмовия сектор е важно и за компаниите разпространители, като Netflix и Walt Disney, които се нуждаят от освежаване на своите програми, за да задържат интереса на аудиторията си.

И докато снимачните площадки в САЩ все още са празни, тези в Южна Корея, Австралия, Швеция и Нова Зеландия вече работят. Джеймс Камерън обяви, че тази седмица в Нова Зеландия ще започнат снимките на фантастичната продукция "Аватар 2".

Вероятно в близко бъдеще заснемането на филми ще се случва с по-малки екипи, с редовно тестване на всички участници в процеса и периодични дезинфекции. В пресъздаването на масовите сцени пък се очаква компютърната анимация да заема все по-важна роля.