Инфлацията в еврозоната се понижи до най-ниските си нива за последните четири години, което кара анализаторите и пазарните участници да прогнозират нови монетарни стимули от страна на Европейската централна банка, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени отчита минимален ръст, а икономиката на Стария континент изпада във все по-дълбока рецесия. На този фон икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват от ЕЦБ да обяви нова серия от извънредни покупки на дългови ценни книжа.

Мнозинството от тях очакват ръст на стимулите с поне 500 млрд. евро, което означава, че общият им размер за тази година ще достигне 1.6 трлн. долара.

Днес бяха публикувани данните за годишната инфлация в еврозоната, която през април достига ниво от едва 0.1%. Единствено цените на хранителните стоки бележат по-силен ръст, най-вече заради затруднените доставки по време на карантината, но в същото време цените на енергийните продукти падат с цели 12% - най-силното им понижение за последното десетилетие.

Евентуалното увеличаване на директните покупки на облигации от финансовите пазари ще засили ролята на ЕЦБ в икономическото възстановяване на европейската икономика след кризата.

Освен това то ще осигури своебразен "таван" за лихвите по държавните ценни книжа - нещо важно, на фона на амбициозния план на Европейската комисия за емитирането на общоевропейски облигационен заем.

МВФ: Задава се дълбока рецесия в ЕвропаОсновно безпокойство за МВФ на този етап са по-скоро малките страни извън ЕС

Макроикономическите данни засега потвърждават мрачните прогнози на президента на Европейската централна банка Кристин Лагард. Тя прогнозира, че икономиката на еврозоната ще се свие с между 8% и 12% през 2020 г.

Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват програмата за директни покупки на облигации да бъде продължи и през 2021 г.