Банките в момента са в много по-добра позиция, отколкото по време на кризата през 2008 г. Това заяви в интервю за Profit.bg Кристоф Де Мил, изпълнителен директор "Финанси" и иновационен лидер на KBC Груп.

Той ще вземе участие в банковата дискусия в рамките на тазгодишното издание на форума Шумът на парите, който за първи път ще се проведе в изцяло онлайн формат на 10 и 11 юни.

Според Кристоф Де Мил банковият сектор ще играе сериозна роля във възстановяването на икономиката след кризата, предизвикана от COVID-19 - както с осигуряване на ликвидност за клиентите, така и със съвети и консултации.

"Очевидно, основният риск в краткосрочен план е дали ще станем свидетели на втора и трета вълна на пандемията от коронавируса. Това е най-голямата непосредствена заплаха, първо - за здравето и живота на хората, и второ - за икономическото възстановяване.

Засега се надяваме на V-образен или U-образен сценарий, при който възстановяването ще бъде сравнително бързо и силно. Ако обаче станем свидетели на втора или трета вълна на епидемията, може да е стигне до W-образен или дори до L-образен сценарий, а това означава, че възстановяването ще отнеме много повече време", смята Де Мил.

По думите му пандемията има потенциала да ускори иновациите и дигиталната трансформация в банковия сектор.

"И за потребителите, и за бизнеса вече е нормално да извършват голямата част от своята дейност в дигитална среда. Имаме и пример от банковия сектор тук, в България - през март и април активността при използването на мобилни банкови услуги се увеличи с 10-15% само за период от шест седмици", казва още Кристоф Де Мил.

Той прогнозира, че физическите канали ще започнат да се фокусират основно върху консултантската си роля - нещо, което вече беше започнало като процес, докато по-простите трансакционни операции ще се дигитализират и автоматизират все повече.

Ето какво още каза той в интервюто за Profit.bg: