Днес се навършиха 100 дни от заповедта за формирането на Националния оперативен щаб и искам да благодаря на всички българи за дисциплината и усилията на всички медицински служители, РЗИ, полицаи, социални работници, заяви премиерът Бойко Борисов по време на сутрешния брифинг на щаба.

Заради предприетите навременни мерки се справихме прекрасно в една много тежка зараза и пандемия, каза още Борисов.

Надяваме се да няма втора и трета вълна и всичко това да утихне, но приключваме с ежедневния брифинг на щаба. Целя чисто психологически да не влияем на народа, каза още премиерът.

Това лошо нещо, което се случи на света, ние го избегнахме го поради няколко причини - дисциплината на народа и това че показахме че като нация може да се пазим и съхраняваме. Дистанцията, дисциплина и дезинфекцията дадоха възможност да подготвим болниците, облеклата, лекарствата. Вложи се огромен труд, но ние успяхме да третираме нашите болни с това, което светът казваше, че е най-сполучливото от първия момент.

Не искам да си приписвам заслуги, но това, което направихме е чудо и никой друг колега не успя да го направи в света, каза Борисов. Премиерът изрази благодарност към щаба и заяви, че той не се разформирова и продължава да работи до 31 декември за да имаме готовност при евентуални по-лоши събития.

През това време той трябва да гарантира презадоволяването по запасите на, маски, облекла очила, тестове, лекарства.

Всеки ден на електронния сайт ще се обявява същата информация, която се съобщаваше от щаба. Информацията няма да бъде спряна, но това непрекъснато включване на щаба създава чувството за безпокойство у хората. Трябва да се научим да живеем с този вирус, каза Борисов, давайки за пример Македония, където има увеличение на случаите в последните дни.

Чисто психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот, допълни Борисов.

Във връзка с ограниченията за влизане в страната на граждани от трети страни и силно засегнати страни от ЕС, той обяви, че на този етап за тях карантината остава.