Бармани-роботи превземат корейските нощни заведения
Роботите все по-често се срещат из баровете на Южна Корея.
Някои от тях правят коктейли едновременно от 25 бутилки, а други изрязват ледени топчета с перфектна форма за секунди, пише Reuters.
Роботизираните бармани "превземат" нощните заведения донякъде и заради новите мерки за социално дистанциране, наложени от правителството на азиатската държава.
С тях властите се опитват да предотвратят разпространението на коронавируса.
Но освен че помагат в това отношение, роботите внасят и допълнителна модернистична визия в заведенията.
Двуметровият хуманоид Cabo, например, дори обяснява действията си, докато нарязва ледените топчета за уискито на клиентите в Coffee Bar K в столицата Сеул.
"Видяхте ли това? Току-що се получи чудесно ледено топче. Насладете се на едно студено уиски!", казва той.
Cabo дебютира зад бара още през 2017 г., но сега собствениците на бара го използват и като рекламно лице.
"Обикновено това пространство е пълно с хора, но сега клиентите явно все още се притесняват да посещават публични места. Според мен те ще се чувстват в по-голяма безопасност, ако ледът се реже и сервира от роботи, а не от хора", казва барманът Чой Уон У, който също работи в заведението.
В кафенето Bot Bot Bot, което също се намира в центъра на корейската столица, роботите могат да правят мохито и най-различни други коктейли. Освен това те могат да поддържат постоянно качество на питиетата, за разлика от повечето хора.
Засега клиентите изглеждат доволни, от обслужването на машините. Макар че някои от тях отбелязват една тяхна съществена слабост.
"Жалко е, че мовек не може да си поговори с бармана. Това е едно от хубавите неща, заради които човек посещава подобни места - освен да изпие едно питие, да си поговори с бармана и да сподели проблемите си с него", казва 21-годишният студент Муун Сон Юн.
Finally the world first A.I ice ball carving robot "CABO" debut in Seoul#커피바케이 와 #한국과학기술연구원 이 오랜 시간을 거쳐 함께 개발한 #세계최초 #아이스볼 #카빙 #로봇 #카보 pic.twitter.com/qTPZpv7g38
— Jackey_Yoo (@Jackey_Yoo) January 8, 2017