Тази седмица популярният в миналото наркобарон Карлос Ледер е освободен от щатски затвор, след като престоя повече от 30 години зад решетките, информира Associated Press, позовавайки се на неговия адвокат.

Ледер, който е сред основателите на наркокартела Меделин заедно с Пабло Ескобар, е прехвърлен в Берлин след освобождаването си от затвор във Флорида, където излежава присъдата си като част от програмата за защита на свидетели в САЩ.

70-годишният днес Ледер беше екстрадиран в САЩ в края на 80-те години и беше осъден по редица обвинения, в това число и като ръководител на престъпна групировка.

Първоначално той получи доживотна присъда без право на замяна. След това обаче тя беше намалена на 55 години, след като той се съгласи да свидетелства срещу бившия генерал Мануел Нориега, който установи военна диктатура в Панама.

Адвокатът на Ледер - Оскар Арояв, казва пред AP, че клиентът му няма намерение и желание да се връща в Колумбия. Ледер се сдобива с германско гражданство по линия на своя баща. Смята се, че германското правителство няма да повдига обвинения срещу него, тъй като той вече е изтърпял присъдата за своите престъпления в миналото.

По информация на Guardian, Ледер в момента получава помощ от благотворителна организация в Берлин.

Заедно с Ескобар, Ледер ръководи картела Меделин, който залива улиците на САЩ с кокаин на стойност милиарди долари през 70-те и 80-те години на миналия век. По време на съдебното дело срещу него през 1988 г. от прокуратурата твърдят, че Ледер е отговорен за доставките на 80% от кокаина в САЩ.

Кръстницата на кокаина, или най-кръвожадният наркобос в историятаГризелда Бланко е едва на 11 години, когато убива първата си жертва (друго дете) и казва за себе си, че е „най-лошата кучка, която някога е поемала дъх на този свят“

В основата на неговата дейност е Норманс кей - бахамски остров, който той превръща в разпределителен център за трафика на наркотици с помощта на корумпирани местни ръководители.

Изправен пред угрозата от депортация в САЩ, Ледер, който е обявявал, че е поддръжник на Адолф Хитлер, основава собствена партия в Колумбия, с надеждата да предизвика националистическия гняв срещу идеята колумбийци да бъдат изправяни пред чужди съдилища.

В драматичен обрат на съдбата Ескобар обаче издава на властите местонахождението на Ледер, с което се стига до неговия арест и екстрадирането му в САЩ през 1987 г.

На следващата година той е осъден на доживотен затвор плюс още 135 години, но след това присъдата е намалена, след като се съгласява да сътрудничи на властите и влиза в програмата за защита на свидетели.

Актьорът Хуан Ридингyр изигра Ледер в първия сезон на хитовия серила по Netflix Наркос.