Пабло Ескобар се събужда в кръгло легло. Запалва си цигара марихуана, облича се и излиза от луксозната си спалня. Неговите наемни убийци са от другата страна на розовите завеси.

Те чистят оръжията си, смъркат кокаин и хранят златната рибка. Един от тях показва на Ескобар новината от вестника в този ден. “Отървахте ли се от телата?”, пита Ескобар. Килърът кимва. Неговият бос продължава обиколката си из Катедралата - затворът, който построява за себе си през 1991 г.

Това е сцена от популярния сериал на Netflix - Наркос, който в първите си три сезона проследява един от най-мрачните периоди от историята на Колумбия – фокусът се измества към Мексико в четвъртия сезон.

Подобно на биографията на Ескобар, продукцията е изпълнена с детайли, които внасят колорит в историята на човека, чиято култура на страх и насилие властваше в страната от 80-те години до 1993 г., когато той бе убит.

Според Netflix, над 60 милиона зрители са били очаровни от ексцентричните подробности около живота на Ескобар, като огромното му имение Хасиенда Наполес, в което се е намирал един от най-големите зоопаркове в Латинска Америка.

Това, което те са виждали на малкия екран обаче, е само едната страна на една много неприятна история. Другата принадлежи на хилядите жертви на Ескобар и техните роднини.

В продължение на повече от 15 години Меделин - домашната територия на Ескобар, е един от най-опасните градове в света. През 1991 г. - годината, в която наркобаронът си построява собствен затвор в съглашателство с колумбийския президент Сезар Гавирия, за да избегне екстрадиция в САЩ, там има 6 349 убийства; с други думи 381 на всеки 100 000 души.

Затворът на име Катедралата на практика е луксозно имение, от което Ескобар ръководи бизнеса си с благословията на управляващите. Толкова корумпирана е била Колумбия по онова време.

Ескобар плащал на своите килъри по около 580 долара за всеки отстрелян полицай. До края на властването на картела Меделин в Колумбия 550 полицай загиват по този начин. През 1991 г., в периода септември-декември, в града избухват над 100 взривни устройства.

Това, което оставя след себе си Ескобар, е река от кръвта на над 5 000 жертви, които са били убити в периода 1989 – 1993 г., пише El Pais. Оцелелите не вярват, че това е правилно пресъздадено в Наркос или в който и да било друг филм или сериал по темата.

Меделин – от бивша столица на убийствата до рай за пенсионериВсе повече приключенски настроени чужденци определят втория най-голям град в Колумбия като свой нов дом.


Очарованието от легендата за Ескобар отклони вниманието от неговите престъпления. Често странното има предимство пред трагичното. Вместо да се гледа върху пораженията, които той нанася, фокусът е върху това, че град в изобилстващия от наркотици регион на Антиокия има най-голямата концентрация на хипопотами извън Африка – животни, които, след като бягат от ранчото на Ескобар, са оставени да се скитат свободно, вместо да бъдат преместени в друга зоологическа градина.

Или пък странният анекдот за подаръка, който Ескобар прави за рождения ден на дъщеря си – еднорог с крила, изрязани от щраус и рог, закован върху челото на пони, което умира само няколко дни след това. Или футболните мачове с играчи от националния отбор на Колумбия. Или партитата, на които е имало пинята, натъпкана с долари.

В Картахена уличните търговци все още припечалват по някой и друг долар от продажбата на тениски с образа на Ескобар. Наркотуровете в Меделин вече не са толкова популярни, но все още привличат приличен брой туристи.

Испаноговорящите общности извън Колумбия пък вече използват редица обиди, като malparío, hijueputa и gonorrea, с които почитателите на сериала по Netflix вероятно са запознати.

В Пуерта дел Сол в Мадрид Коледата през 2016 г. бе посрещната със скандален билборд на Netflix, рекламиращ втория сезон на Наркос, който правеше внушение към кокаина. Компанията бе принудена да премахне билборда, след като испанските власти получиха оплакване от правителството на Колумбия.

В фона на цялата тази прослава, жертвите на Ескобар търсят истината и справедливостта, както и балансираното пресъздаване на това, което наистина се е случило. В определен период Пабло Ескобар контролира 80% от пазара на кокаин в света. Близо 30 години по-късно Колумбия все още е най-големият производител на наркотика в света.

Земята, на която се отглежда растението кока, се разраства все повече, като към днешна дата с него са засадени над 170 000 хектара, по данни на ООН. Последният голям картел в страната - Голфо клан, контролира граничните райони, за да улеснява наркотрафика.

Бившите партизани от ФАРК пък все още не са доказали на властите, че не са сключили споразумение с Хоакин “Ел Чапо” Гузман, бившия мексикански наркобарон, за финансирането на 50-годишен конфликт с печалбите от търговията с наркотици по каналите между Колумбия и Мексико.

През 2016 г. Меделин вече не присъстваше в класацията на 50-те най-опасни града в света. До 2017 г. убийствата бяха намалели до 22 на всеки 100 000 жители. “Трябва да помним,” казва Федерико Гутиерез, кмет на града. “Никога не трябва да забравяме пораженията, които ни причиниха трафика на наркотици и беззаконието.”