Смята се, че бивши агенти на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) са открили една от наркоподводниците на наркобарона Пабло Ескобар, които той използват за трафик на кокаин.

Ескобар използвал подводниците, за да транспортира кокаина от Колумбия до Пуерто Рико, след което наркотикът отивал за САЩ.

Ако подводницата бъде намерена, тя може да предостави информация, която в крайна сметка да разкрие местонахождението на скритото съкровище на Ескобар на стойност 70 млрд. долара, за което се носят слухове.

Водолази, които преди са работили за ЦРУ, проучват непознат район близо до бреговете на Колумбия, информира Sun.

Предаване по Discovery проследява двама бивши агенти на ЦРУ в преследването им на непотвърденото съкровище на Ескобар.

В клип от предаването, качен в YouTube канала на Discovery Великобритания, бившите агенти от ЦРУ Дъг Лау и Бен Смит се гмуркат близо до крайбрежието на Колумбия, но не намират нищо ценно.

Подводните камери заснемат как те претърсват морското дъно и намират метални парчета и кутия, но нищо повече, което да ги насочи към парите.

Екипът обаче заключава, че течението може да е преместило отломките и все още се надяват да ги намерят наблизо.

Пабло Ескобар оглавява картела Меделин, който осигурявал 80% от кокаина за САЩ през 1980 г.

Ескобар започва престъпната си кариера като тийнейджър, продавайки контрабандни цигари и крадейки автомобили по улиците на Меделин в Колумбия.

Той започва да се занимава с трафик на кокаин през 70-те години и преуспява дотолкова в престъпната си дейност, че в определен период използва 15 самолета и шест хеликоптера, за да вкарва наркотика в САШ.

До средата на 80-те години картелът на Пабло Ескобар генерира по 420 млн. долара приходи на седмица, или близо 22 млрд. долара годишно.

Ескобар укрива по-голямата част от състоянието си на най-различни места.

През 1989 г. той е класиран на седмо място сред най-богатите хора в света от сп. Forbes. Есобар е убит през декември 1993 г.

Според някои хора обаче, той се самоубива, след като преди това е скрил по-голяма част от своето богатство на най-различни неизвестни места, а по-голяма част от парите така и не са намерени.

През 2009 г. в джунглата на място, където преди това е имало лаборатории за кокаин, бяха открити 8 млн. долара.

Американец, който купи бившето имение на Ескобар в Маями през 2014 г. за 10 млн. долара, пък смята, че в къщата може би има скрити пари.