След като през последните 30 години бе разкъсвана от убийства, бомбени атентати и покушения, в момента Колумбия се наслаждава на туристически бум.

Австралия успява да постигне това с Пол Хоган и скариди на барбекю. Колумбия го направи с Пабло Ескобар и безброй килограми кокаин, пише 9news. Това може да бъде определно и като ефектът от Наркос.

Популярният сериал по Netflix за живота на Пабло Ескобар, а след това и за възхода на картела Кали, разкрива ужасяващата бруталност на колмбийските наркобарони. Сериалът възбуди любопитството и на туристите.

Колумбия има да извърви доста път, преди да стане популярна, колкото намиращата се на север Коста Рика, но туризмът в страната избуха през последните 10 години и не всички я посещават заради културата.

В Богота на величествения полощад Боливар човек може да се наслади на архитектурата от 16-и век. Там се намира и Съдебната палата, която бе атакувана през 1985 г. от групировка, подкрепена от Ескобат, като тогава 11 съдии загинаха.

В днешно време е по-вероятно човек да бъде нападнат от ята от гълъби.

В сенките можете да видите улични търговци, които продават дъвки, сладки лакомства и цигари. Ако се приближите по-близо, те понякога прошепват "кокаин." Един грам кокаин в Колумбия може да ви струва между 5 и 10 долара.

В Австралия, например, същото количество струва 300 долара. Ескобар отдавна е мъртъв и погребан, но търговията с кокаин продължава, при това върви много добре.

Туристките от Мелбърн Алекс Тулок и Люси Симпсън си вземат почивка от университета, за да пътуват из Централна Америка. Те отиват, за да посетят уникалните тропически гори, но в същото време забелязват един нов вид туристи – обичащите купоните, които са там заради евтиния кокаин.

Двете жени са били свидетелки и на враждебността, която мнозина местни изпитват към чужденците, които питат за кокаин. "Кокаинът е донесъл толкова много страдания на много колумбиицй", казва Симпсън.

Борбата с наркотуризма се оказва трудна за колумбийските власти. Те като цяло си затварят очите за всеки, които притежава грам кокаин. Да хванеш тези, които имат по-големи количества, обаче не е лесно.

Хенри Конради е служител от имиграционните служби на летището в Богота. Той твърди, че техниката за залавяне на наркотици на летището е първокласна, но признава, че е почти невъзможно да се ограничи разпространението на кокаин на улиците.

Компанията за туристически застраховки worldnomads.com.au в момента има кампания, с която предупреждава туристите за щетите, които нанасят, ако си купуват кокаин.

"Колумбийците се опитват да изчистят името на страната си от това ужасно петно, а вие се появявате със зелените си къси панталони и питате за кокаин", казва говорителят на компанията Фил Силвестър.

По данни на ООН, в момента Колумбия произвежда повече кокаин от когато и да било. Смята се, че през 2016 г. така наречените лаборатории в джунглата са произвели 866 тона; в предходната година количеството е било 649 тона.

През тази година страната се опитва да изкорени плантациите с какао, насърчавайки фермерите да отглеждат нови култури.

В същото време в Колумбия не липсват местни, които предупреждават чужденците да не опитват кокаин. Те може да ви кажат също така да не споменавате Наркос.

Времена, които предпочитат да забравят.