Колумбийската полиция арестува отново бившия главен килър на покойния наркобарон Пабло Ескобар като част от разследване на изнудване.

От прокуратурата на страната обявиха, че 56-годишният Джон Хайро Веласкес е бил задържан в Меделин. Засега все ще няма подробности около разследването.

Веласкес, който е известен със своя прякор Попай, бе освободен през 2014 г., след като прекара 22 години в затвора заради заговор за убийството на бивш кандидат за президент на Колумбия.

Докато работел за наркокартела Меделин, Веласкес е убил собственоръчно над 300 души и е участвал в планирането на убийствата на още около 3 000 души, по негови признания, в това число и неговата любима.

Веласкес е казвал, че съжалява за това, че е убил толкова много хора, но в същото време остава лоялен на Ескобар, който е убит през 1993 г.

При излизането си от затвора Веласкес заяви пред El Tiempo, че „ако Пабло Ескобар се прероди, той би тръгнал отново с него, без да се замисли.“

След излизането си от затвора Попай се превърна в YouTube звезда, като в своя канал редовно изразява консервативните си политически възгледи и пуска изпълнени с омраза тиради срещу бунтовниците в Колумбия и социалистическото правителство във Венецуела.

Миналата седмица той се прицели в кандидата за президент от левицата в Колумбия Густаво Петро, предупреждавайки, че неговата „пушка ще говори вместо мен.“

Необичайното наследство на Пабло ЕскобарКак едно стадо хипопотами се превърна в сериозен проблем за Колумбия

В описанието на канала си в YouTube той е написал, че го е създал, за да показва ежедневно как се реинтегрира в обществото.

Веласкес получи 30-годишна присъда в затвор с максималнo ниво на сигурност в Богота, заради това, че е планирал убийството на бивш президентски кандидат.

Убийството на борещия се срещу наркокартелите Луис Карлос Галан по време на изборите през 1990 г. бележи пика на насилието, което обхваща Колумбия преди две десетилетия.

В опит да избегне екстрадицията си в САЩ, Ескобар разпорежда десетки убийства на съдии, министри и журналисти.

Неговият картел организира множество бомбени атентати в Богота, Меделин и Кали, като много от експлозивите са залагани от самия Велскес.

Ескобар дори взривява пътнически самолет на авиокомпанията Avianca през 1989 г., убивайки всичките 107 души на борда, защото смятал, че политическият наследник на Галан - тогавашният президент Цезар Гавирия, бил сред тях.