Докато отпива от своето капучино в оживено кафе в Меделин, пенсионираната учителка Синди Крофърд Томас споделя, че въобще не се е замислила преди да се махне от Южна Флорида и да заживее в някогашния най-опасен град в света.

“Решението да напуснем Флорида бе лесно,” казва бившата гимназиална учителка. “Там беше прекалено напрегнато. … Човек рядко познава съседите си. Има много хора, но няма общност.”

В лицето на Меделин, който някога бе дом на Пабло Ескобар и на най-кървавия наркокартел в света, Томас и нейният съпруг Дейвид, твърдят, че са намерили приятелски и космополитен град, където наемите са евтини, времето е хубаво, а здравеопазването засрамва това в САЩ.

В много отношения те твърдят, че се чувстват в по-голяма безопасност в Меделин, отколкото във Флорида.

“Хората все още мислят, че Меделин е световната столица на убийствата, но това не е така“, казва тя.

Двойката е част от нарастващата вълна от приключенски настроени чужденци, които определят втория най-голям град в Колумбия като свой нов дом.

През 2017 г. социално-осигурителните власти в САЩ са изпратили 6 704 чека на пенсионери в Колумбия, което е с 85% повече в сравнение с 2010 г. Бройката на чековете също така е по-голяма в сравнение с тази за която и да било друга страна в Латинска Америка или Карибския басейн, с изключение на Мексико.

Меделин получава все по-добри отзиви в насочената към пенсионерите преса и често присъства в популярни телевизионни предавания като „Ловци на къщи по света“, пише Daily Republic.

В продължение на десетилетия, докато Меделин бе убежище на Пабло Ескобар и неговия наркокартел, градът трябваше да се избягва, разтърсван от коли-бомби и отряди за мокри поръчки. В различни периоди от 90-те години градът имаше най-голям брой убийства на глава от населението в света, като пикът бе през 1995 г. с 225 убийства на 100 000 жители.

Въпреки че тази кървава репутация остава, в момента убийствата в Меделин са около 20 на 100 000 души годишно, което е много по-малко в сравнение с американски градове като Сейнт Луис, Балтимор, Ню Орлиънс и Детройт.

С нарастването на безопасността, туристи и пенсионери реагират.

Общо 735 000 чуждестранни туристи са посетили Меделин през 2017 г. или с 5% повече от предходната година. И тук не става въпрос само за млади хора.

“По-възрастни хора също виждат много потенциал в Меделин,” казва Хулиана Кардона Кирос, заместник-кмет по туризма. “Те харесват нашия пролетен климат, обществения транспорт и смесицата от природа и градска среда.”

Въпреки това популярни телевизионни сериали като “Narcos” по Netflix и колумбийския “El Patron del Mal”, които се връщат към удавеното в кръв минало на града, оказват отрицателно влияние върху неговата репутация.

Семейство Томас се мести в Меделин преди около шест седмици от Бокет, град с около 25 000 души население в северна Панама, където преди това живели в продължение на пет години.

В Меделин те си намират апартамент с три спални и четири бани, който споделят със своите три кучета срещу около 1 400 долара на месец. Те твърдят, че общите им месечни разходи, в това число карти за фитнес и често хранене в ресторанти, са доста под 3 000 долара.

Повечето хора откриват, че могат да живеят комфортно в града срещу по-малко от 2 000 долара на месец.

Освен международното летище Меделин може да предложи и здравеопазване на световно ниво.

Според проучване от 2017 г. в града се намират седем от 49-те най-добри болници в Латинска Америка.

Постоянно живеещите там могат да се включат в държавната здравно-осигурителна система, което в някои случаи може да им струва най-много 30 долара на месец. Дейвид Томас споделя, че техен приятел, който използва местното здравно осигуряване, наскоро трябвало спешно да бъде откаран в болницата заради сърдечен удар. Човекът доплатил за това само 14 долара.

Друга двойка от САЩ, която била дошла на гости от Панама, платила 30 долара, след като повикала спешна помощ у дома заради съмнения за счупен крак.

Въпреки целия положителен шум около Меделин, градът не е решение за всеки, казва Брад Хинкелман, основател на строителната компания Casacol, която предлага жилища на инвеститори и пенсионери, търсещи втори дом или имот с инвестиционна цел в града.

Той обвинява медиите за това, че задават нереалистични очаквания за Меделин, представяйки го или като смъртоносна бърлога за търговия с наркотици, или като “Париж на Латинска Америка.”

“Има хора, които идват в нашия офис и за които този град не е подходящ,” казва той. “Те си мислят, че ще преживяват само само със социалните си осигуровки и ще живеят в Тадж Махал. Налага ни се да ги приземяваме.”

В Колумбия пък има по-общи проблеми. Страната остава водещият производител на кокаин в света, правителството все още се бори с бунтовници, а политическите убийства са притеснително обичайни.

Въпреки това насоченото към третата възраст международно издание International Living класира Колумбия на 6-то място сред най-добрите места човек да се пенсионира през 2018 г.