Колумбия и САЩ вчера постигнаха споразумение да си сътрудничат за намаляване - в рамките на пет години, на производството на кокаин наполовина и отглеждането на растението кока, от което се произвежда наркотика.

Насажденията с растението кока, чиито листа се превръщат в кокаин с помощта на различни химикали и торове, са покривали 188 000 хектара от площта на Колумбия в края 2016 г., докато потенциалното производство на кокаин достига 910 метрични тона, според щатската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА).

“Тези усилия включват национално прилагане на всеобхватна стратегия против наркотиците, която има за цел да намали производството на кокаин и отглеждането на кока с 50% до 2023 г.,” заяви представителят на щатската администрация Томас Шанън след срещата с външния министър на Колумбия.

След срещата не бяха предоставени подробности за това как точно ще бъде постигнато това ограничаване на производството.

Колумбия е една от водещите държави в производството и трафика на кокаин. САЩ пък е основният консуматор на колумбийски кокаин и осигурява военна и икономическа помощ в борбата с наркотиците.

В периода 2000 – 2015 г. Колумбия е получила близо 10 млрд. долара по военни и социални програми. Правителството на САЩ в момента предоставя около 400 млн. долара годишно на Колумбия.

Външният министър на Колумбия Мария Анхела Олгин обяви, че оценява подкрепата, която страната получава от САЩ през годините.

“По въпроса със сигурността и борбата срещу наркотиците, ние продължаваме да се обединяваме и знаем, че ако работим заедно, един ден можем да превърнем Колумбия в страна без наркотици,” се казва в изявление на Мария Анхела Олгин.