Кокаинът е неизменна част от търговията с наркотици в САЩ от 80-те години на миналия век, когато започва да навлиза в страната. През десетилетията след това бизнесът с кокаин преминава през различни трансформации, белязани от борбата между наркокартелите за контрол върху контрабандните канали и търговията с веществото, както и от усилията на властите в страните от Латинска Америка и САЩ да сложат край на престъпната дейност.

По какъв начин се отразява това на цените на кокаин в САЩ можем да проследим в публикуван наскоро материал на Business Insider.

В първите години най-големият производител на кока – основната съставка на кокаина – е Перу. В този период цената на наркотика е много висока – над 700 долара за грам на дребно и 400 долара на грам за поръчки между 10 и 100 грама (представените цени отразяват инфлационния ефект). Данните са взети от миналогодишния White House National Drug Control Strategy Report, който покрива периода 1981-2012 г.

До края на 80-те години се наблюдава сериозен спад в цените на наркотика, до около 100 долара на грам за по-големи поръчки (250 долара/г на дребно) през 1989 г. След това цената на кокаина остава сравнително стабилна, като се наблюдава тенденция на плавно понижение, която е нарушена едва през последните години.

Резкият спад в цената на наркотика, наблюдаван през 80-те години, съвпада с излизането на сцената на Пабло Ескобар и други колумбийски наркотрафиканти, които въвеждат по-ефективни методи на производство и така на практика индустриализират кокаиновия бизнес. По този начин те успяват да редуцират разходите по производството и увеличават многократно обема на внасяния в Щатите наркотик. Това разбира се води до спад в цените.

Низходящото движение продължава и през 90-те, макар и понижението да е доста по-плавно. За това навярно допринася и настъпилия смут в наркосредите. След убийството на Ескобар през 1993 г. и последвалото разпадане на противниковия наркокартел Кали, контролът върху кокаиновата търговия в Колумбия се поема от по-малки престъпни групи, паравоенни формирования и бунтовнически групировки като ФАРК.

Друг фактор за понижението е нестабилността на пазара на наркотици в Мексико, където някои картели, водени от картела на Хоакин Гузмар - „Ел Чапо“ - си оспорват контрола върху контрабандните канали през 90-те и в първите години на новия век.

В края на 90-те цената на кокаина бележи известно покачване, но то е последвано от нов спад до 120 долара/г на дребно през 2006 г.

Именно 2006 г. бележи и началото на настоящата възходяща тенденция, което съвпада със старта на кампанията по разбиване на наркотърговията в Мексико, предприета от бившия президент на страната Фелипе Калдерон.

„Това със сигурност е увеличило разходите на картелите и може би е затруднило контрабандните доставки на кокаин към САЩ,“ коментира за Business Insider Том Уейнрайт – редактор на The Economist за Великобритания и автор на книгата Narconomics.

Насилието в страната ескалира през 2009-2010 г., особено в района на намиращия се близо до границата с Тексас град Сиудад Хуарес. Този район е важен за наркотрафикантите контрабанден коридор.

По това време американските служби също увеличават усилията си в борбата с наркотрафика и това води до промяна в тактиката на контрабандистите, които се ориентират към използване на карибските канали. Такава промяна също може да доведе до покачване на цените на наркотичното вещество.

Още един фактор, който трябва да се вземе под внимание е рязкото повишение в търсенето на кокаин в Европа през първите години на 21-ви век, отбелязва Уейнрайт.

„Търговията с кокаин е глобален бизнес, така че допълнителното търсене в Европа се отразява стимулиращо и на цените в САЩ,“ допълва той.

Цената на кокаина достига най-високата си точка за новия век именно през 2009 г., когато количества до 10 грама вървят за около 190 долара/г.

През последните години Колумбия отново стана най-големият производител на кока в света, след като продукцията на растението в страната се увеличи значително. Все още обаче не е ясно какъв е бил ефекта от това върху цените в САЩ.