Двадесет и пет години след смъртта на Пабло Ескобар, Колумбия обяви, че е иззела активи, регистрирани на името на неговата вдовица и на семейството на един от най-доверените килъри на бившия наркобарон.

От прокуратурата на Колумбия са конфискували имоти на Виктория Еухения Енао и на Джон Хайро Веласкекс Васкез, по-известен като “Попай”, на обща стойност над 2 млн. долара.

Съдът е одобрил конфискацията в полза на компания, която се занимава с продажбата на търг на имоти, иззети от престъпници и свързани с тях лица.

Приходите от продажбите впоследствие се използват за реахбилицаия и превенция на престъпността.

Според разследващите органи, семейството на Попай е имало имот в престижния квартал на Меделин - Побладо, както и в два други квартала. Освен това семейството на бившия килър притежавало автобус и Mercedes Benz от 1977 г.

Вдовицата на Ескобар пък е притежавала два търговски имота в Побладо.

От прокуратурата са поискали одобрение от съда за конфискацията на имотите, защото са придобити със средства от незаконна дейност.

Попай се предаде на властите на 1992 г. За шестте години, в които работи за Ескобар, той признава, че е убил 250 души. Той бе освободен от затвора през 2014 г., след като излежа 23 години.

Ескобар бе убит през 1993 г., след което неговата вдовица и децата му се местят в Аржентина.