Данните за разпространението на коронавируса в София са обезпокоителни. В петък в болниците в София имаше 92-ма души с COVID-19, от които 7 бяха в интензивни отделения. Днес пациентите са 126, от които 23-ма са в интензивни отделения.

Това съобщи на днешния брифинг на Националния оперативен щаб кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Следя непрекъснато данните и ситуацията в София, които са тревожни. Ясно е, че трябва да се научим да живеем с вируса, да си вършим работата, децата да ходят на детски градини, но при стриктно спазване на дисциплината и всичко, което лекарите препоръчват.

Още преди да разбера, че министърът ще издаде заповед за задължителното носене на маски, аз щях да го направя", заяви още Фандъкова по повод връщането на задължителното носене на маски на закрити обществени места.

"За мен е много важно там, където хората се събират - магазини, институции, офиси с посетители и т.н., да продължават да се носят маски, шалове или шлемове. Това вече е признато от специалистите като ефективна мярка", коментира кметът на столицата.

По думите ѝ контролът по спазването на противоепидемичните мерки ще се увеличи навсякъде.

"Миналата седмица три екипа на общинска полиция правиха непрекъснато проверки на наземния транспорт. Проверени са 700 превозни средства и са издадени десетки предупредители протоколи.

Съставени са само 16 акта за неспазване на мерките и липса на предпазни средства, като глобата, предвидена в Закона за здравето, е 300 лева. Полицаите се избягвали да съставят актове и предпочитат предупредителните протоколи, но очевидно това не върши работа", заяви още Фандъкова.

Тя каза, че от утре (23 юни) екипите ще бъдат удвоени, като ще бъдат мобилизирани още полицаи от Общинска полиция и от районните полицейски управления.

"Умолявам софиянци да се върнем към това отношение, което имахме по време на най-тежките мерки в рамките на извънредното положение, когато над 90% от хората спазваха дисциплина, носеха маски и не се събираха на големи групи.

Ако искаме животът ни да продължава да бъде нормален, трябва да спазваме тези мерки. Носенето на маски не пречи по никакъв начин. С това пазим не само нашето здраве, но и здравето на околните", каза още столичният кмет.