Азиатските акции днес поскъпват до четиримесечен връх вследствие на нестихващия оптимизъм на инвеститорите относно перспективите пред отварящата отново световна икономика, въпреки че броят на новите случаи на коронавирус се устремява към нови върхове.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.39%, достигайки най-високото си ниво от март, въпреки че обемите на търговия бяха ниски.

Японският Nikkei поскъпна с 0.1%, докато индексът на китайските сини чипове добави 0.3%. На останалите пазари все още се проявяваше предпазливостта, като E-Mini фючърсите на щатския S&P 500 отстъпват с 0.1%, а тези на EUROSTOXX 50 губят 0.7%.

На Уолстрийт вчера индексът Dow Jones приключи с повишение от 0.5%, докато S&P 500 добави 0.43%, а Nasdaq затвори с 0.74% нагоре.

Новините около коронавируса далеч не са окуражаващи, като няколко щати отчетоха рекорден брой нови случаи, а броят на починалите в Латинска Америка надхвърли 100 000 вчера, по изчисления на Ройтерс.

Европейският съюз дори е подготвен да забрани достъпа на идващи от САЩ заради скока на новите случаи в страната, поставяйки я в същата категория, като Бразилия и Русия, информира New York Times.

Въпреки това пазарът приема, че летвата за повторното затваряне на икономиките е много висока, така че ефектът върху бизнес активността няма да бъде прекалено голям, поне засега.

Нестихващият оптимизъм относно световната икономика беше подкрепен от оптимистичните данни за производството в Европа, като във Франция дори то записа лек ръст.

Данните последваха солидните резултати от Азия за юни, макар че Япония разочарова.

По-добрите данни Европа, в комбинация с положителните нагласи към риска, оставиха щатския долар под натиск. Доларовият индекс отстъпи до 96.578, след като в началото на седмицата достигна връх от 97.719.

Еврото се оскъпи до 1.1321 спрямо долара, след като в понеделник се търгуваше на ниво от 1.1167. В същото време доларът поевтиня до 106.47 долара спрямо йената, след като преди това докосна шестседмично дъно от 106.06.

На суровинните пазари поевтиняването на долара и предоставяната евтина ликвидност от страна на централните банки помогнаха за повишението на цената на златото до най-високото й ниво от октомври 2012 г. Скъпоценният метал за последно се търгуваше на цена от 1 770 долара за тройунция.

Петролните фючърси отстъпиха от четиримесечните си върхове, след като щатските запаси нараснаха изненадващо с 1.7 млн. барела през миналата седмица.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 18 цента, до 42.45 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол се обезцениха с 23 цента, до 40.14 долара за барел.