От министерството на финансите на САЩ са изпратили погрешка помощи във връзка с пандемията на стойност 1.4 млрд. долара на починали хора, откриха държавни инспектори.

Това е едно от няколкото "предизвикателства", разкрити в официалната оценка на програмата за федерална помощ във връзка с пандемията от коронавирус, пише BBC.

От март насам Конгресът наля около 2.6 трлн. долара в американската икономика в опит да я предпази от ефектите от коронавируса.

Прибързаните действия по осигуряване на парите обаче са довели и до грешки, според инспекторите.

От министерството на финансите, например, не са проверили смъртния регистър, за да се избегнат подобни пропуски.

В доклада също така е отправено предупреждение, че програмата за отпускане на заеми на малкия бизнес е изложена на "значителен риск" от измама.

Докладът излиза в момент, в който законодателите във Вашингтон обсъждат дали е необходима допълнителна държавна помощ.

Демократите и много икономисти, сред които и председателя на Федералния резерв, препоръчаха отпускането на допълнителни средства, изтъквайки като причина високата безработица, но много от републиканците се колебаят дали да одобрят подобен ход.

Конгресът одобри около 2.6 трлн. долара разходи във връзка с пандемията от март насам. Пакетът се оценява на около 14% от БВП на страната.

Около 11%, или над 280 млрд. долара, бяха предназначени за директни плащания в размер на до 1 200 долара за хора, получаващи по по-малко от 75 000 долара годишно и по 500 долара за деца.

Властите са изпратили 160.4 млн. плащания на обща стойност 269 млрд. долара досега, според доклада.