Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи забраната за издаване на зелени карти извън САЩ, както и на редица работни визи за чуждестранни служители до края на 2020 г.

Висококвалифицираните служители в технологичната сфера, сезонните работници извън сферата на селското стопанство, детегледачките и високопоставените ръководители ще бъдат засегнати.

От Белия дом обявиха, че този ход ще създаде работни места за американци, които изпитват затруднения заради пандемията, пише BBC.

Критицитe на президента обаче смятат, че Белият дом се възползва от пандемията от коронавирус, за да затегне имиграционните закони.

Кой е засегнат от новите мерки?

На брифинг от Белия дом обявиха, че удължаването на мерките до края на годината ще засегне 525 000 души.

В тях влизат и 170 000 души, блокирани от решението за удължаване на забраната за издаване на някои зелени карти, които гарантират постоянно пребиваване на чужденци. От Белия дом първоначално обявиха, че спират тези визи през април, като заповедта трябваше да изтече вчера.

Настоящите притежатели на визи не се очаква да бъдат засегнати съгласно новите ограничения, обявени вчера.

Заповедта също така важи за визите H-1B, много от които се издават на индийци, които работят в технологичния сектор. Миналата година е имало около 225 000 заявления за виза H1-B, състезаващи се за 85 000 места по програмата.

Новата заповед спира издаването на повечето визи H-2B за сезонни работници, в това число тези в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, но няма да засегне секторите на селското стопанство, обработката на храни и здравеопазването.

Заповедта ограничава и краткосрочните визи за културен обмен J-1 - категория, която включва студентите и детегледачките от чужбина. Преподавателите и учените не са включени в заповедта.

Издаването на L визи за мениджъри и други ключови служители на международни компании също ще бъде прекратено.