Водните легла са изобретени през 1968 г., а през 70-те и 80-те години на миналия век се превръщат в истински хит и индустрия за 2 милиарда долара, пише Business Insider.

Техен създател е Чарли Хол, който разработва идеята като дипломна работа по време на обучението си държавния университет на Сан Франциско. Целта му е да създаде матрак, който да приема формата на човешкото тяло, без да създава точки на натиск.

Ключовата концепция е свързана с водоизместимостта - водата приема с абсолютна точност формата на телата, потопени в нея, включително и човешкото. По този начин всяка част от него получава еднаква опора.

Науката обаче не е доказала с точност дали това помага за премахването на болките и неудобството в легнало положение, защото в повечето случаи става въпрос за лични предпочитания.

Чарли Хол обаче решава да опита, а някои от първоначалните му опити в мебелния дизайн са изключително смели - столове, пълни с желе и царевичен сироп.

"Има много дизайнери, които са станали известни със своите решения в интериора. Повечето от тях обаче залагат на естетиката, а не толкова на удобството", казва Хол.

Желираните столове не се оказват кой знае колко успешни, но идеята за матраците, пълни с вода, почти моментално се превръща в пазарен хит.

Чарли Хол нарича изобретението си "Яма за удоволствия", с което предизвиква и еротични асоциации за възможната употреба на продукта. Говори се, че и самият Хю Хефнър, издателят на Playboy, имал такова водно легло.

През 1971 г. Хол патентова изобретението си и го снабдява с електрическа система за подгряване на водата в матрака. Стените на матрака са подсилени, за да се избегнат течове, а формата му позволява той да бъде монтиран в нормална дървена рамка, така че да се ограничи страничното люлеене.

До края на 80-те години пазарът на водни легла в САЩ надхвърля 2 милиарда долара и заема близо 15% от общите продажби на легла в страната. Не всички обаче харесват концепцията.

Един от основните проблеми е свързан с теглото, защото водните матраци с размер за двама души тежат близо един тон. Появяват се дори слухове, че в някои къщи подовете на втория етаж пропадат под тежестта.

Самият Чарли Хол обаче обяснява, че тези опасения са преувеличени и всяка нормална конструкция може да издържи теглото на един воден матрак.

6 иновации, които правят живота ни по-лесен Как сме живели без тях досега?

Другото неудобство са вълните, които се образуват при местене върху самото легло. Освен това се появяват "пиратски" копия от производители, които не спазват стандартите за качество и предлагат откровени ментета.

"Продаваха се винилови чували за по 29 долара в дворовете на университетите. Да, действително можеха да се пълнят с вода и да се лежи върху тях, но не бяха нито удобни, нито безопасни. Те обаче доведоха до много разочаровани клиенти и донякъде решиха съдбата на водното легло", спомня си Хол.

През 90-те години на пазара се появяват нови технологии, като матраците с мемори пяна и с вътрешни надуваеми въздушни "джобове". Постепенно те изтласкват водните легла от пазара и днес техният дял е под 5%.

Компанията на Чарли Хол Hall Flotation обаче продължава да произвежда бутикови водни матраци за хотели и по-заможни частни клиенти. Те вече се произвеждат със съвсем нов дизайн и имат система за намаляване на "вълнението" при лягане и местене върху леглото.

Той смята, че моментът е подходящ за възраждане на индустрията. По думите му усещането върху водния матрак не може да се опише с думи, а трябва да се пробва.