Поредицата Marvel Avengers се завръща, но този път не на големия екран, а във видеоигра.

В нея участват много от познатите герои от предишните поколения, като Хълк, Железния човек и Капитан Америка, но този път към тях ще се присъедини и нов персонаж - Камала Кан е американска тийнейджърка от пакистански произход, която притежава умението да променя формата си, пише BBC.

Това ще е и първата мюсюлманска супергероиня, която ще влезе в ролята на Мис Марвъл.

Идеята на издателите на играта от Square Enix да включат в Marvel Avengers персонажа на Камала Кан беше посрещнат позитивно както от геймърите, така и от останалите компании в индустрията.

"Запознах се с героинята на Мис Марвъл в един комикс преди няколко години. Харесах я веднага, защото биографиите ни бяха сходни - пакистанско момиче с ислямско вероизповедание.

Когато разбрах, че персонажът ѝ ще бъде включен в играта, се зарадвах много, защото досега не съм виждала нищо такова", разказва пред BBC 25-годишната Мария Асфар, която е сериозен почитател на компютърните игри.

Самата Камала Кан е създадена от режисьора на Marvel Сана Аманат през 2014 г., която също е американка, изповядваща исляма.

"Невероятно е, че Камала ще бъде включена като основен персонаж в една от най-мащабните игри, създавани някога от Marvel. В това има огромен смисъл, има толкова много хора, които биха могли да се идентифицират с нея", казва Аманат.

Персонажът на Мис Марвъл присъства отдавна в поредиците на Marvel - още от ерата на комиксите през 70-те години на миналия век. Първото ѝ превъплъщение е Каръл Данвърс, която се появява като основен герой още през 1977 г.

Следващите две героини, които използват този прякор, са Шарън Вентура и Карла Софен, а Камала Кан е четвъртата Мис Марвъл в поредицата.

Персонажите с мюсюлманско потекло не са нещо ново за индустрията на видеоигрите. Аудиторията вече е добре запозната с наемния убиец от Кашмир Арбааз Мир от Assassin's Creed Chronicles: India, саудитския боец Шахин от Tekken 7 и Рашид от Street Fighter V.

Но според Ситара Шефта от геймърското студио No Brakes Games всички тези герои попадат в една доста стереотипна рамка, която не е особено популярна сред младите мюсюлмани. По думите ѝ Камала Кан съответства много повече на образа, който те имат за себе си и дори ѝ напомня за собствената ѝ племенница.

"Това е много важно. Защо пакистанците, а и всички останали мюсюлмани, да нямат свои представители в историите, които ги вдъхновяват? Обикновено ислямските герои са или терористи, или някакви злодеи, с които трябва да се борим в игрите.

Сега вече имаме мюсюлмански персонаж, който е "от добрите" и може да послужи за пример на много деца и млади хора по света", казва още Шефта, цитирана от BBC.

Играта Marvel Avengers ще бъде базирана на основната сюжетна линия в комиксите от поредицата, но няма да се придържа към сценариите на фирмите от вселената на Marvel.