Американската икономика е създала 4.8 милиона нови работни места през юни, показва статистиката на Министерството на труда на Съединените щати.

Това е най-силното месечно увеличение от 1939 г. насам, когато започва събирането на подобни данни.

Увеличението е много по-силно от консенсусните прогнози на анализаторите, които бяха за около 3 милиона новосъздадени работни места.

Данните за заетостта са в унисон и с положителната тенденция при потреблението и промишлената активност, която започна с разхлабването на карантината в САЩ, наложена през март заради разпространението на COVID-19.

Нивото на безработица се понижава до 11.1% през юни, в сравнение с отчетените през май 13.3%.

Ръстът в заетостта се дължи най-вече на това, че много от хората, които бяха съкратени по време на кризата, сега постепенно се връщат на работа.

Голяма част от тях са заети в сферата на услугите, заведенията и останалите обекти, които бяха затворени по време на пандемията.

Според икономистите, цитирани от Ройтерс, силният ръст на пазара на труда е подпомогнат и от правителствените стимули, в това число и програмата за безлихвени кредити за бизнеса, които ще бъдат частично опростени, ако се използват за изплащане на възнаграждения.

Според анализаторите големият въпрос е дали възстановяването ще продължи със същите бързи темпове и през следващите месеци.

След разхлабването на мерките в някои щати, като Тексас, Флорида и Калифорния, се наблюдава сериозен ръст на новозаразените с COVID-19, който би могъл да забави отварянето на икономиката.

Днешните данни обаче вдъхнаха силна доза оптимизъм на пазарите, а фючърсите на индустриалния бенчмарк Dow Jones Industrial Average се повишават с 400 пункта, или 1.7%, преди старта на борсовата сесия в Ню Йорк.

Тези на широкия борсов индекс S&P 500 пък добавиха 1.25% непосредствено след публикуването на данните за заетостта.