Азиатските борсови индекси достигнаха четиримесечен връх в последната сесия за седмицата.

Оптимизмът на инвеститорите беше подкрепен от данните за ръста на активността в китайския сектор на услугите.

През юни той регистрира най-силното си увеличение за последното десетилетие. С разхлабването на карантинните мерки в Поднебесната империя се наблюдава и сериозен ръст на потребителското търсене.

Борсовите индекси в Китай, които бяха сред най-добре представящите се през последния месец, и днес продължиха позитивната тенденция.

Shanghai Composite отчита повишение от близо процент, а SZSE Component, който следи движенията на водещите акции, търгувани на борсата в Шънджън, добави 0.7 на сто към вчерашните си нива.

"Възстановяването на вътрешното търсене в Китай върви с бързи темпове, въпреки че износът все още е слаб. Инвеститорите се насочват към секторите, ориентирани към вътрешното потребление", обяснява главният стратег на Mizuho Securities Уанг Шеншен.

Японският борсов индекс Nikkei 225 тази сутрин добави 0.1% към стойността си, в Хонконг Hang Seng отчита ръст от 0.5%, а южнокорейският KOSPI се повишава с 0.4 на сто.

На стоковите пазари обаче настроенията далеч не са толкова оптимистични. Нарастващият брой заразени с COVID-19 в Съединените щати, които са най-големият потребител на петрол в света, увеличава рисковете за търсенето на "черното злато".

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август поевтиняха с 1.2%, до ниво от 40.17 долара за барел.

Тези на сорта брент също бележат спад от 1.2% до 42.66 долара за барел.

Saxo Bank и Goldman Sachs : Златото може да поскъпнеМираж ли са 2000 долара за тройунция злато?

"Пазарите изглеждаха уверени, че с разхлабването на мерките срещу разпространението на COVID-19 и облекчаването на пътуванията търсенето на петрол ще се увеличи. Развитието на пандемията обаче може да постави под въпрос тази прогноза", се посочва в анализ на ANZ Research, цитиран от Ройтерс.

Негативни изменения се наблюдават и при останалите борсово търгувани суровини - медта поевтиня с 0.8% в сутрешната търговия до ниво от малко над 6000 долара за тон, а алуминият губи 0.3%, до 1 618 долара за тон.

Златото, което обикновено играе ролята на актив убежище във времена на несигурност, тази сутрин отчита спад от 0.2% до ниво от 1 787 долара за тройунция. От началото на годината обаче ценният метал поскъпва с близо 15%.