Причината за възстановяването на пазарите след първоначалния спад в началото на пандемията от коронавирус бяха мащабните и координираните действия на централните банки.

Около това мнение се обединиха участниците в панел Лични финанси на финансовия форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Централните банки извадиха "големите базуки", изсипаха трилиони долари и евро на пазарите и разшириха програмите си за изкупуване на активи, за да може да се осигури ликвидност в системата, каза управляващият партньор и председател на Съвета на директорите на Експат Капитал Никола Янков.

Преди те се ограничаваха само до покупки на държавни облигации, а сега вече купуват и корпоративни ценни книжа, даже в Америка се пробват "пионерски" да купуват ETF-и върху junk бондове. Това изстреля цените на дълговите ценни книжа и оказа натиск върху доходността, което помогна и на фондовите пазари, обясни Янков.

По думите му влияние оказва и фактът, че тази година са президентските избори в Съединените щати.

Според него Европейската централна банка се готви за изкупуване и на корпоративни облигации, което би било прецедент, както и на секюритизирани портфейли от банкови кредити. Янков напомни, че ЕЦБ е премахнала и ограниченията за покупки на облигации на определени държави от еврозоната, като Италия и Гърция.

Кризата дойде в един момент, когато икономическо забавяне не беше неочаквано след продължилия 11 години най-голям икономически ръст в историята и най-големия бичи пазар, заяви Явор Ачев - мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт.

Очакваше се някакъв вид икономическо забавяне, но никой не очакваше това, което дойде и най-вече интензитетът, с който се случиха корекциите на финансовите пазари, допълни той.

Правителствата и централните банки реагираха моментално и много силно, като - за разлика от 2008-2009 г., сега това стана и координирано. Това е големият плюс, който можем да извлечем от тази криза и да предадем на нашите инвеститори, каза още Ачев.

Тук има отпор на световно ниво, тъй като всички са засегнати от тази криза. Това помогна в две посоки – от една страна, да има подкрепа за пазарите, а от друга, по отношение на ликвидността. Имаше достатъчно ликвидност във всички сектори, обясни Ачев.

Пандемията от коронавирус оказа силно негативно влияние. Всички фондови пазари по света реагират още в самото начало на целия процес, след което започва едно възстановяване. Това заяви Николай Ялъмов, председател на Борда на директорите на Капман Холдинг.

Според него икономическото възстановяване или евентуален срив следват движенията на фондовите пазари.

Най-рязък спад по време на пандемията беше отчетен сред компаниите от секторите Транспорт и Туризъм. Най-вероятно там възстановяването ще бъде най-агресивно при определени добри данни от съответните компании, каза още Ялъмов.

Той заяви, че в последно време се наблюдава едно доста агресивно нарастване на дериватите, търгувани изцяло на MTF Sofia - втория финансов пазар в България, който е управляван от Холдинг Капман.

В последната 1 година на българския пазар излязоха няколко компании от IT сектора. Също така инвеститорите може би е добре да се насочат към компании, разпределящи дивиденти, каза още той.

Това означава, че те трайно са се ориентирали към добро отношение към акционерите си, допълни председателят на Борда на директорите на Капман Холдинг.

От Амунди Асет Мениджмънт очакват доходността за следващите 10 години при по-рисковите активи, като акциите и високодоходните облигации, да бъде по-висока, отколкото за предходния 10-годишен период. Особено при европейските акции, акциите от тихоокеанския регион и тези на развиващите се пазари, като цяло.

За американските акции очакваме положителна доходност в 10-годишен период, макар и малко по-малка, отколкото за предходните 10 години, но все пак положителна, заяви Явор Ачев.

В същото време доходността при облигациите се очаква да бъде доста по-ниска, отколкото е била за предходните 10 години, защото тръгваме от различни нива. В момента след кризата с COVID-19 имаше огромно търсене на облигации и доходността им спадна.

Ние от Амунди Асет Мениджмънт считаме, че следващото десетилетие ще бъде с по-добри перспективи, заяви Ачев.

Усещането, че кризата, едва ли не, е преминала и че може би скоро ще има и ваксина за COVID-19, помага на пазарите. Но от гледна точка на дребния инвеститор е важно да се отбележи, че през последните месеци спечелиха хората, които не се паникьосаха, заяви председателят на Съвета на директорите на Експат Янков.

Той даде пример с инвестиционни сметки на клиенти на Експат Капитал. Една от тях е открита на 26 март тази година, точно по време на най-голямото "клане" на финансовите пазари. По думите му много хора са решили именно в този период да започнат да управляват парите си.

Аз бих посъветвал дребния инвеститор на Българската фондова борса, ако няма конкретна представа какво трябва да се купува или продава, да си купи индексен фонд. Той е широко диверсифициран инструмент с много по-нисък рисков профил от конкретните акции, които са част от българския индекс SOFIX, каза още Янков.

Той напомни, че Експат Капитал предлага и т. нар. "short" фонд, който инвестира в къси позиции. Той носи печалби на инвеститорите, когато пазарът пада.

По отношение на сравнението между пазарите в региона, той заяви, че корелацията на Българската фондова борса със световните пазари е най-ниска. В някои отношения тя е дори по-ниска, в сравнение с държави, като Сърбия и Северна Македония.

Във втората част на панел Лични финанси Светла Стаменова, управител на СуперКредит, каза, че когато става въпрос за лични финанси, кредитните посредници са супер полезни от гледна точка на това, че предоставят информация на клиентите, която им спестява доста средства, време и усилия.

Това е доста важно, защото ползването на ипотечен кредит е сериозно перо в разходите на домакинствата и много пряко касае личните финанси на хората, посочи Стаменова.

С колегите от бранша се опитваме да наложим кредитна култура в България, защото знаем, че в Западна Европа и в САЩ процентът на клиентите, които ползват посреднически услуги, за да вземат ипотечен или потребителски кредит, е между 60 и 90%. В България този процент се движи в порядъка на 20%.

Предвид кризата около COVID-19, на пазара на жилищното кредитиране се случиха доста интересни, но и неприятни неща - както за клиентите и банките, така и за кредитните посредници, каза Стаменова.

Банките увеличиха процента на самоучастието, когато се касае за покупка на имот. От 15% преди сега повечето банки вече предпочитат клиенти, които ще влязат с 20% и по-голямо самоучастие и съответно скъсиха срока на кредитите.

Добрата новина е, че след намаляването на сроковете по кредитите до 25 г. банките отново започват да ги възстановяват и вървим към кредити с максимален срок от 30 и даже до 35 г., което е добре за по-младите хора, заяви управителят на СуперКредит.

Клиентите продължават да имат интерес към покупка на имот и на имоти на зелено. Това, с което ние успяваме да бъдем полезни, е, че знаем във всеки един момент коя банка как финансира през съответните дати на строителство, допълни Стаменова.

В България сме свикнали да подценяваме нашата пенсионна система и приехме с изненада факта, че страната ни е класирана на девето място от 70 държави в излязлото наскоро изследване Allianz Global Pension Report, заяви Владислав Русев, главен изпълнителен директор на Пенсионно осигурително дружество Алианц България.

Това подценяване, според него, идва заради нивото на доходи, което тя осигурява, без да си даваме сметка, че нивото на доходи, което осигурява една пенсионна система, е функция на общото ниво на доходи в страната.

Той смята, че пенсионният модел, който сме създали, определено е добър. Въпрос на време е с постепенното увеличаване на общото ниво на доходите в страната пенсиите да ги последват, каза Русев.

По отношение на притесненията на някои хора относно размера на двете пенсии, които ще получават, съпоставен с този на една изцяло държавна пенсия, Русев каза, че няма никаква логика, когато получаваш две пенсии, те да са по-малко от една.

Замисълът на това да съществуват две пенсии и универсалните пенсионни фондове беше хората да получават по-висок доход, допълни той. Тревогата идва оттам, че наскоро, в резултат на някои законодателни решения, НОИ реши да променя правилата на играта и несъразмерно много да намалява държавната пенсия за хората, които ще започнат да получават втора пенсия, като всъщност с това намаление изяжда техните спестявания в универсалните фондове, обясни той.

Ако пенсията, която се получава от НОИ, се редуцира съразмерно на намаленото участие, при всички хора двете пенсии на практика ще бъдат значително повече от една. Защото по времето, в което те са се осигурявали в универсални фондове, освен че парите им са натрупвани и не се преразпределят, те получават и инвестиционна доходност. Така че винаги това, което ще получават от двете места, ще бъде повече, заяви Русев.

Ако трябва да дам съвет, той е хората да държат на задължителното си осигуряване, допълни той. Според него те трябва да следят и да държат да ги осигуряват на реалните им доходи и редовно.

Част от задължителното осигуряване е и осигуряването в универсалните фондове. Да не се отказват и от него, защото там имат свои пари, които не зависят от демография, политически решения и всичко останало, посъветва още той. На трето място, трябва да спестяват допълнително, посъветва още той.

Най-голямата промяна във финтек сектора е на поведенческо ниво. Той позволява на потребителите да избират различни възможности за управление на личните си финанси, заяви представителят на финтек индустрията в панел Лични финанси Едуард Цветанов, ръководител Мобилно банкиране в Sophia Lab.

Допреди няколко години повечето хора възприемаха финтек услугите, ограничавайки ги единствено до битовите разплащания. Но дори и тогава клиентите можеха много по-добре да следят своите трансакции. В днешно време обаче тази рамка може да бъде разширена, заяви Цветанов.



Според него финтек секторът създава здравословен баланс между интереса и нуждата от управлението на личните финанси. Първо, защото приложенията са или безплатни, или са много евтини, и второ, защото могат да се ползват веднага.

В България една изключително полезна стъпка беше идеята да се направи т. нар. регулаторен sandbox. Това означава, че компаниите, които все още нямат финансов лиценз, ще могат да започнат да предлагат услугата си на реални потребители, докато в същото време Българската народна банка и Комисията за финансов надзор ще могат да наблюдават тези процеси и да обсъдят каква рамка ще е адекватна за новите бизнес модели, обясни Едуард Цветанов.

Според него в бъдеще може да се очаква бурно развитие и трансконтинентална глобализация на продуктите, които се предлагат от финтек компаниите.