Общо седем панелисти участваха в имотната дискусия от 11-ото издание на икономическия форум Шумът на парите, състоял се по-рано този месец.

За първи път в своята история събитието беше проведено изцяло онлайн, като шестте му панела бяха наблюдавани от повече от 300 000 души във всичките ни канали.

В панел "Имоти" се включиха както представители на едни от най-големите агенции в страната, така и председателят на Националното Сдружение Недвижими имоти и управител на голяма инвестиционна компания, обявила инвестиции от 100 млн. евро у нас.

Добромир Ганев, председател на УС на Национално Сдружение Недвижими Имоти

Ние разполагаме с достатъчно много информация и всички колеги се обединяваме около мнението, че като сектор, който е много свързан с макроикономическата обстановка в страната във всеки един момент, преминахме през тежката ситуация, особено през първите 45 дни, и от май месец забелязваме раздвижване, като в последните седмици то е изключително значимо, каза експертът.

Според Ганев в момента на пазара има няколко групи купувачи и продавачи. Сред купувачите се отличават хората, купуващи с кеш и българите, които се връщат от чужбина.

Хората, които имат затруднения със спестяванията и доходите си, вероятно няма да излязат скоро на този пазар и ще изчакат средносрочно поне до края на тази година, каза още Ганев.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

В момента - през юни, пазарът е доста активен, кризата като че ли е останала зад гърба ни. Поне това показва поведението на пазарните участници. Като цяло оживлението е голямо и все едно се върнахме в началото на годината, заяви експертът.

„Оживление се наблюдава както на градските пазари, така и в София. Продължаваме да работим с цените от преди кризата. Хората видяха, че работата по имотните проекти в тези 2-3 месеца не спря“, каза още Стойкова, "което беше доста добра новина за пазара", смята тя.

„След отпадането на КПП-ата купувачите се активизираха в цялата страна. В момента пазарът е в по-добра кондиция от преди кризата, тъй като имаме активизация и във ваканционните имоти, и в селските къщи, които се оформят като хита на 2020 г.", каза още Стойкова.

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти

Изпълнителният директор на Адрес обяви, че „в момента имотите в страната са най-достъпни за последните 15 г.“

„Това, което се случи преди COVID-19, беше, че в София 60% от клиентите купуваха имоти с ипотечен кредит. Този процент извън София беше 50", допълни още тя.

Преди години вноската на хората, купуващи с кредит, беше по-голяма от 50% от доходите им. В момента достъпността на имотите спрямо доходите е добра, като лихвите по ипотечните кредити са на рекордно ниски нива.

"В момента 70% от купувачите на пазара търсят имот за собствени нужди. Тези хора не се интересуват от това какви ще са цените на имотите след 5 г., тъй като те искат да разрешат своя жилищен проблем сега", смята Тенекеджиева.

Изпълнителният директор на Адрес Недвижими имоти е на мнение, че след COVID-19 част от купувачите са започнали да се оглеждат за покупки и извън големите градове, където цените са доста по-ниски.

Имотите винаги поскъпват в дългосрочен план – 10, 20 или 30 години. Българите сме консервативни и обичаме да инвестираме парите си в имоти, каза още Тенекеджиева.

Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България

„Очаквахме, че при падането на мерките ще се наблюдава по-засилен интерес от купувачите, което на практика и се получи. Именно този повишен интерес се наблюдава от 15 май насам. Интересно е какво ще се случи през есента и ако има следваща вълна на кризата", каза още Андонов.

В момента се наблюдава сериозен интерес от страна на клиенти да купуват извънградски имоти. Това е нова тенденция, която вече се отчита не само в София, но и във Варна и отчасти в Бургас, заяви Андонов.

Това е абсолютно нормално, защото когато ти отнемат нещо – възможността да си сред природата, единственияг ход е да си купиш имот, където ограниченията не важат, поясни той.

„До края на 2020 г. можем да очакваме до 5% спад в цените на имотите у нас", каза още Андонов. Това ще се случи, тъй като купувачите в момента са с нагласата, че могат да договарят цените, а това често се случва в границите от 5 до 10%, допълни той.

Людмил Боянов, мениджър и консултант по жилищни имоти в Arco Real Estate

Във всеки един момент има купувачи, които искат да извършат покупка. Именно те в момента създават ентусиазма на пазара, смята той. Според Боянов по време на извънредното положение се е повишило търсенето на къщи с дворове.

Клиентите стават все по-взискателни и търсят както качествен ремонт, така и добра поддръжка на сградата.

„В последните месеци все повече хора останаха да работят от вкъщи. Ако тази тенденция продължи и в бъдеще, това може да промени търсенето.

Част от високоплатените хора, сред които и IT специалистите, може да започнат да търсят жилище с една стая повече, която да ползват за офис“, каза още Боянов.

Според него през последните месеци се отчитат поне две тенденции – луксозните имоти запазиха цените си, а търсенето на качествено изпълнени ремонтни дейности се е повишило.

Стефан Димитров, главен инвестиционен директор на Евърти България

Евърти България планира да инвестира до 100 млн. евро през следващите четири години в сгради А и Б клас в София и други големи градове на страната, каза Димитров по време на дискусията.

Средната доходност в офисния сегмент, която може да се постигне тук, е около 7.5%, като е една от най-високите, каза още Стефан Димитров.

Вече имаме едни доста сериозен актив в България. Финализирането на сделката по покупката на Перформ Бизнес Център - 40 000 кв. м офис сграда в центъра на София, беше осъществено през 2019 г., допълни експертът.

България е перспективно място за постигането на висока доходност, която е една от нашите цели. Компанията ни придобива сгради с дългосрочен хоризонт, като смятаме да ги задържаме поне 10 г. и да ги управляваме по всички световни стандарти, заяви той.

Георги Палпурин, управител на Broker360

BROKER360 залага на три основни фундамента при предлагането на имоти. Първо, всеки един имот трябва да се предлага с абсолютно точен адрес. Второто нещо е, че всеки един имот трябва да бъде с виртуален преглед и пълно представяне, така че да не се губи времето на всички по веригата, които биха имали потенциален интерес. Третото нещо е да се работи от едната страна на сделката или ексклузивно, каза Палпурин.

Той представи интересен проект на бъдещ обект с търговски и офис площи на име West Point Center, който е с идеална локация в непосредствена близост до метростанция между два главни булеварда в Люлин.

Интересното за него е, че се продава на търг и тъй като търгът е механизъм, който в кратки срокове определя пазарна стойност и ако има трима заинтересовани и те бъдат събрани на едно място, се предполага, че никой - нито продавачът, нито купувачите, ще останат доволни от сделката, тъй като тя е пазарно образувана, допълни управителят на Broker360.