Делът на кредитите, изтеглени в български лева, продължава да се повишава, сочи справка на Profit.bg

Към 31 май 2020 г. общо 90.31% от експозициите на дребно са в националната ни валута. Този дял е по-нисък при жилищните ипотечни кредити (86.31%) и по-висок при протребителските заеми (93.79%).

Общо 13.29 на сто от ипотеките днес са в евро, сочат данни на Българска народна банка,

След възстановяването от световната финансова криза в периода от 2008 до 2014 година и започналия спад на лихвите по ипотечни кредити на пазара се забеляза почти изцяло преминаване към левови ипотеки по две причини.

Първо - ръстът на депозитите в лева в банковата система и последвалият спад на лихвите по тях доведоха до натрупването на сериозен обем евтин левов ресурс в банковата ни система и съответно дадоха възможност банките да предложат по-изгодни лихви по левовите ипотечни кредити.

Второ - масово българите получават доходите си в лева, което прави по-изгодно и удобно да погасяват левови ипотеки, дори и при еднакви лихви по левови и еврови кредити. Това каза за Profit.bg Тихомир Тошев, управител на Кредит Център, която по последни данни е най-големият кредитен консултант в страната.

Как се повиши този процент в последните години?

Само преди година 82% от жилищните кредити бяха в лева спрямо 86% за към момента. Повишението при потребителските заеми е от 92% през май 2019 г. до 93% сега.

По-сериозна е разликата, ако обърнем внимание на данните за 2015 г., или само преди 5 години. Те сочат, че едва 50% от жилищните кредити са били в лева, като дори този дял е бил 47 на сто за към 2010 г.

Точно преди 10 години 51% от ипотеките са били в евро, като този процент леко се понижава до 48% към 2015 г. Сериозният спад обаче идва в следващите 5 години.

При потребителските заеми също се отчита ръст на левовите предпочитания, тъй като те са съставлявали 81% от всичките кредити към 2015 г.

Делът на кредитите в други валути днес вече е едва 1.1%, като жилищните са 0.4 на сто, а потребителските - 1.76%. Само преди пет години 1.27% от всички кредити за домакинствата бяха в други валути.