Швейцария отново заема челно място в класацията на най-скъпите градове в света, пише сп. Forbes.

Алпийската държава зае четири от петте челни места в проучването за стойността на живота в 480 градове по света на консултантската компания ECA International.

Цюрих заема второто място, а Женева е класирана на трета позиция. Следват Базел и Берн, наредили се на 4-о и 5-о място.

Кой град е на челна позиция?

Отговорът на този въпрос може да е изненадващ за мнозина - това е Ашхабад. Градът е столица и най-голям град на Таджикистан. Макар и да не е мечтана дестинация за туристите, Ашхабад е известен както с богатите си петролни и газови залежи, така и с рекорд на Гинес за най-много мраморни сгради в света.

Това обаче е малка утеха за местните хора, тъй като спадът в цените на газа предизвика обезценяване на валутата, икономическа криза, а оттам хиперинфлация и недостиг на храна. Ашхабад беше начело и в предходната класация на ECA International, а наскоро попадна и на второ място в подреждане, изготвено от Mercer.

Шестата позиция в класацията е за Хонконг, отчел спад от две позиции, главно заради масовите протести в последните месеци там.

Токио (7), Тел Авив (8), Йерусалим (9) и Йокохама (10) допълват челната десетка.

Най-известните разделени градове в светаКои са най – известните разделени градове на света

При съставянето на рейтинга компанията оценява потребителската кошница на стоките и услугите, достъпни за чуждестранните работници. Тя включва продукти, като месо, риба, плодове и зеленчуци. Взима се предвид и достъпността на услугите, развлеченията, облеклото, стоките за дома, алкохолът и тютюневите изделия.

Не се отчитат показатели, като наем за жилище, такси за комунални услуги (електричество, газ, вода) и обучение на децата в училище.

Швейцарската доминация в класацията не е изненада за никого. Средната цена на едно капучино, например в Цюрих, е 5.98 долара, в сравнение с 4.56 долара в Ню Йорк, 5.01 долара в Хонконг и 3.66 долара в Лондон.

САЩ присъстват с едва два града в топ 20, като експертите от ECA International отделят Манхатън от Ню Йорк и го класират на 16-а позиция спрямо 21-во място преди година. Хонолулу, Хавай, пък се нарежда на 20-о място.

Топ 20 се доминира от азиатски градове – Осака и Нагоя се нареждат на 12-а и 13-а позиция, като са следвани от Сингапур и Макао. Южнокорейската столица Сеул е на 17-а позиция, а Шанхай е 19-и. Останалите позиции в челната двадесетица са за Хараре (11-а) в Зимбабве, както и Осло, Норвегия (18-о място).

Това е шестото поредно издание на класацията, като в нея се следят измененията в цените между март 2019 и март 2020 г.

Макар Лондон да присъства в топ 20 на най-скъпите европейски градове, той се нарежда едва на 94-а позиция сред стоте най-скъпи в света.