Общият брой на милиардерите в света в края на 2019 г. вече възлиза на 2825 души, което е с 8.5% повече спрямо година по-рано, изчисляват от Wealth-X в своето годишно проучване на най-богатите на планетата.

Всичките 2825 топ богаташи днес притежават 9.4 трилиона долара, което е с 10.4 на сто повече спрямо година по-рано.

Общо 88.1% от милиардерите по света са мъже, а 11.9% - жени. 50.3% от тях пък са на възраст от 50 до 70 години, а други 39.9% са над 70-годишна възраст.

Едва 9.8% от най-богатите хора в света са на възраст под 50 г.

Най-много милиардери – 788, са от САЩ, с което страната се нарежда пред Китай, Русия и Великобритания. Съвкупното богатство на щатските милиардери достигна 28% от общото богатство на всички милиардери.

Ето защо не е изненада, че общо три щатски града попадат в топ 10 на най-популярните места, на които живеят милиардерите.

Кои са световните столици на богаташите?

Лидерството в класацията е за Ню Йорк, който е единственият град в света - дом на повече от 100 милиардери. Днес те вече са 113, или с 8 повече от година по-рано.

Следва Хонконг, където броят им е 96, като се отчита голям ръст в последните 12 месеца, тъй като нови 9 топ богаташи са достигнали милиардерската класация или са се преместили в града.

Бронзовият медал се пада на Сан Франциско със 77 милиардери, или с двама повече от преди година. Градът присъства в класацията от 2016 г., според проверка на Recode.

Ръстът се дължи основно на бързоразвиващата се технологична индустия и стартъп екосистемата. Първичните публични предлагания на технологични компании превърнаха част от основателите им в милионери, а други – в милиадери.

Държавите с най-много милиадериСамо в 15 от държавите по света са съсредоточени 76% от всички милиардери, както и 80% от съвкупното богатство на най-богатите хора на планетата

Бумът в сектора обаче има и негативни страни – ръст в цените на имотите, което прави жилищата в района почти недостъпни. Това пък, от своя страна, води и до повишаване на броя ва бездомните хора в различни квартали на града.

Същото може да се каже и за третия представител на САЩ в класацията – Лос Анжелис, който заема 8-а позиция с 44 милиардери.

Пред него са Москва (73), Лондон (66), Пекин (57) и Сингапур (45). Топ 10 се допълва от китайския Шънджън и най-големия град и финансов център в Индия - Мумбай.

Между 11-а и 15-а позиция са Дубай, Сао Пауло, Истанбул, Ханджоу и Токио. Единствено в Дубай от топ 15 се отчита понижение на броя на милиардерите, като те са трима по-малко.

В Истанбул днес живеят 32-а милиардери, сочат още изнесените данни.

Градовете в топ 15 са дом на 810 милиардера, или 29% от всичките в световен мабащ. Ръстът спрямо година по-рано е от 37 души.