Азиатските акции се колебаят днес, след като увеличението на новите случаи на коронавирус в някои части на света хвърля сянка на съмнение върху икономическото възстановяване, а цените на петрола се понижиха вследствие на опасенията около свръхзапасяването.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI бележи лек спад, след като вчера нарасна до 4.5-месечен връх.

Китайските акции се колебаеха между положителна и отрицателна територия. Австралийският основен индекс губи 0.4%, като спадът при основните индекси в Нова Зеландия и Южна Корея е сходен. Японският Nikkei отчита спад от 0.1%, докато хонконгският Hang Seng бележи леко повишение.

E-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 нарастват с 0.18%.

Вчера индексът записа понижение, слагайки край на петдневната си печеливша серия, която беше най-дългата от началото на годината и беше в резултат на по-добрите от очакваните икономически данни.

След ръста напоследък, спадът изглеждаше като консолидация, а пазарите са в изчаквателна позиция преди предстоящия отчетен сезон, казва пред Ройтерс икономистът от NAB Тапас Стрикланд.

Отчетният сезон за второто тримесечие ще започне от следващата седмица.

“Ще бъде важно да се следи броят на смъртните случаи в САЩ в идните седмици и това дали ще се зададат по-сериозни въпроси относно степента на необходимите ограничения,” добавя Стрикланд.

Калифорния обяви рекордните над 10 000 нови случаи на коронавирус вчера.

Броят на случаите нараства и в австралийския щат Виктория, което доведе до повторно налагане на мерки в Мелбърн, който е вторият най-голям град в страната.

“Втората вълна на заразата ще доведе до спад в икономическата активност в щата Виктория и той ще продължи да изостава зад останалата част от Австралия,” казва икономистът в NAB Кейсин Ойонг.

Виктория допринася с около една четвърт за икономическата активност в Австралия, казва тя.

Анализатори на Citibank прогнозираха, че акциите в световен мащаб ще бъдат на приблизително същите нива след 12 месеца.

“Ние очакваме бичите и мечите сили да се неутрализират,” казват те. “Няма да преследваме ръст на пазарите от настоящите нива, а предпочитаме да изчакаме следващото понижение.”

Повечето основни валути се търгуват в рейндж.

Щатският долар поскъпва с 0.15% спрямо японската йена - до 107.65.

Австралийският и новозеландският долари поевтиняват леко до 0.6940 и 0.6544 щатски долара, респективно.

Еврото остава почти без промяна на ниво от 1.1273 долара.

При суровините цената на златото се движеше близо до достигнатия наскоро 8.5-годишен връх. Спот цената на златото за последно отчиташе леко понижение при 1 792.5 долара за тройунция.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняват с 8 цента, или 0.2%, до 43 долара за барел, докато спадът при щатския лек суров петрол (WTI) е от 6 цента, или 0.15%, до 40.56 долара за барел.