Сезонът на дивидентите е в разгара си. Част от публичните компании на Българска фондова борса вече проведоха годишните си общи събрания на акционерите и взеха решения за разпределение на дивидент.

Други предстои да направят това в следващите дни. Екипът на Profit.bg отново ще разгледа голяма част от обичайните заподозрени компании, радващи акционерите си с добра дивидентна доходност. Ето ги и тях:

Хидравлични елементи и системи

Ямболският производител на хидравлични елементи ще разпредели по 0.21 лв. брутен дивидент на акционерите си. Физическите лица ще получат 0.1995 лв., след приспадане на 5% данък върху дивидента. Началната дата за неговото изплащане е 10 юли 2020 г.

М+С хидравлик

Компанията от вчера започна изплащането на дивидента си за 2019 г. Сумата е 0.26 лв. на акция, или 0.247 лв. за акционерите физически лица. Общата сума, която ще бъде заделена към акционерите, възлиза на 10.2 млн. лв.

Стара планина Холд

Холдингът ще започне разпределението на дивидента за 2019 г. от 10 юли. Брутната сума на една акция е 0.2456 лв., а нетната за акционерите физически лица – 0.2333 лв. за лот.

Корадо България

Компанията е една от малкото на Българска фондова борса, възползвали се от промените в закона и разпределящи дивидент на шестмесечна база. Общото събрание на компанията вече гласува заделянето на 0.19 лв. брутен дивидент на акция за второто полугодие на 2019 г. Той ще се изплаща между 8 юни и 19 юли.

Софарма

Фармацевтичното дружество взе решение за разпределението на 0.07 лв. брутен дивидент на акция за миналата година. Акционерите физически лица ще получат нетната сума от 0.0665 лв., след приспадането на 5% данък върху дивидентите.

Капман: Насочете се към компании, разпределящи дивидентЯлъмов представи пред аудиторията търгуваните инстументи у нас и ги сравни със съседните ни държави.

Софарма имоти АДСИЦ

Компанията, която е част от групата на Софарма, разпредели на акционерите си по 0.284 лв. дивидент на акция. За съжаление, вече е късно да закупите акции с право да получите дивидент от дружеството, тъй като този срок изтече на 26 юни.

Софарма трейдинг

Дистрибуторът на лекарства пък задели по 0.30 лв. на акционерите си, което прави по 0.285 лв. за всяка акция, притежавана от физическо лице.

Кораборемонтен завод Одесос

Варненското дружество за поредна година разпределя сериозни суми за акционерите си. Преди година сумата беше 4 лв. на акция, а за настоящата тя е 2 лв. за лот. Началната дата за неговото изплащане е 27 юли 2020 г.

Спиди

Куриерската компания също ще задели по 2 лв. на акция към акционерите си. Размерът на дивидента за акционерите физически лица ще е 1.90 лв. Дивидентът ще се плати на две половинки – първата ще постъпи при акционерите си до 22 юли, а втората – до 22 август.

ЕМКА

До 10 юли все още имате възможност да закупите акции на ЕМКА, за да можете да получите дивидент от компанията. Общото събрание на компанията, проведено преди седмица, взе решение да задели по 0.08421 лв. за дивидент на всяка акция. Началната дата за неговото изплащане е определена за 25 август.

Адванс Терафонд АДСИЦ

В следващите дни ще ви представим и шампионите по дивидентна доходност, а това означава каква е доходността, носеща компанията спрямо цената на книжата. Едно е сигурно – фондът, инвестиращ в земеделска земя, ще е сред челниците.

Компанията свиква общо събрание на 3 август, на което ще се вземе решение за разпределението на дивидент от 0.14 лв. на акция. Акционерите физически лица ще получат по 0.133 лв., ако решението бъде гласувано, което - съотнесено към цена от 1.86 лв., към момента би означавало дивидентна доходност от малко над 7%.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на акции
** Авторът не притежава акции от горепосочените дружества