Състоянието на Уорън Бъфет може и да се оценява на десетки милиарди долари, но той все още живее простичко, а неговите стратегии за инвестиране и натрупване на богатство също не са от най-сложните.

Ако обаче е толкова лесно, бихте попитали, защо няма повече хора толкова богати, колкото Бъфет?

Защото за неговия подход са необходими дисциплина, търпение и инстинкти, които много хора или не притежават, или нямат желание да развиват.

Ето 10 правила, които помагат на Оракула от Омаха да успява:

1. Всичко започва с добрата комуникация

Първият ключ към просперитета на Бъфет няма нищо общо с търговията с акции. Той твърди, че човек трябва да стане добър комуникатор: използвайте думите като най-важните си инструменти.

"Без добри умения за общуване няма да можете да убедите хората да ви следват, макар и да виждате от другата страна на планината, а те не," казва преди време Бъфет.

2 Гледайте напред, а не назад

През 50-те години на миналия век Бъфет казва, че "днешният инвеститор не печели от вчерашния ръст." Тази максима е валидна и до днес.

Според Бъфет следването на минали тенденции е много по-маловажно от това да откривате нови възможности. Когато решавате дали да инвестирате в дадена компания, се концентрирайте върху това какво е бъдещето й, а не каква история има.

3. Когато инвестирате, бъдете новатори, а не последователи

Придобиването на стадния манталитет е сигурен начин да получите средни резултати, смята Бъфет. "Трябва да отделите разума си от тълпата," е казвал той.

Трудно е, но трябва да се отделите от стадото, като развиете собствена инвестиционна стратегия въз основа на вашите знания и опит. "За да бъдете успешен инвеститор, трябва да се отделите от страховете и алчността на хората около вас, въпреки че това е почти невъзможно," казва Бъфет.

В същото време бъдете отворени към добри съвети.

4. Живейте скромно

Бъфет е известен с това, че харчи доста по-малко, отколкото може да си позволи. Той управлява по-стар и по-скромен автомобил. Все още живее в къщата си в Омаха, Небраска, която купува за 31 500 долара през 1958 г. и почти всеки ден закусва в McDonald's.

Мислете за богатството като за сигурност, а не като за лиценз да харчите пари за глупости. Живейте скромно и ще можете да се справяте с колебанията на финансовите пазари. Ако инвестирате, за да поддържате луксозен начин на живот, не след дълго ще осъзнаете, че вземате необмислени решения, базирани на алчността.

5. Знайте кога да се откажете

Не се заблуждавайте — Бъфет продава акции, когато му се налага. Въпреки успехите като цяло, през годините той е имал и немалко неуспешни залози. Основното за дългосрочния инвестиционен успех е да знаеш кога да си тръгнеш.

Това е най-добрата инвестиция, според Уорън БъфетТази инвестиция е ненадмината, не може да бъде обложена с данъци и дори инфлацията не може да ни я отнеме, според милиардера

Бъфет научава тези уроци още като младеж, когато залагал на състезания с коне. Той опитвал да компенсира загубите си, като увеличавал залозите и губел още повече пари.

Определете кога една акция не може да ви донесе печалба, за да можете да се откажете и да минимизирате загубите си.

6. Винаги бъдете готови да научавате нови неща

Бъфет обича да казва, че знанието се натрупва точно както лихвите в банката. Той започва всеки ден с вестник и постоянно чете книги на различна тематика.

Приемането на информация не само ще повлияе на вашите инвестиции, но и ще ви подготви за успехи във всички сфери на живота. Попивайте това, което другите могат да ви кажат за новите технологии и новите стратегии.

Тези, които избягват научаването на нови неща, рискуват да остареят. Бъдете като Бъфет и никога няма да сте прекалено възрастни, за да научите някой нов трик.

7. Никога не инвестирайте пари, взети назаем

Когато инвестирате, използвайте собствени пари. Бъфет казва, че е "лудост" с тази цел да се вземат заеми.

Ако вземате пари назаем, за да инвестирате, вашите стратегии ще са прекалено тясно обвързани с необходимостта да върнете парите. Някои инвестиции изискват дългосрочно планиране и изчакване, което е трудно постижимо, когато имате заем, който е надвиснал над главата ви.

Съветите на Бъфет: Как да направите първия си милионЛегендарният инвеститор Уорън Бъфет е идеален модел за подражание, независимо дали сте начинаещ инвеститор или вече преследвате финансово могъщество

8. Мислете дългосрочно

"Купи и дръж" е често срещана дългосрочна инвестиционна стратегия, при която човек не трябва да се отказва от въпросната акция, дори и тя да има лош ден или месец.

Подходът на Бъфет може да бъде определен като "купи и дръж, и дръж." Както той обича да казва на акционерите в Berkshire Hathaway, "нашият любим период да държим акциите е завинаги."

Той няма нищо против, когато дадена акция поевтинява от време на време, защото това са добри възможности за закупуване на още акции на по-ниска цена.

9. Дивидентите са от ключово значение за дългосрочния растеж

Уорън Бъфет обожава акциите, които носят дивидент. Неговата компания Berkshire Hathaway получава стотици милиони долари всяка година от Coca-Cola под формата на дивидент.

Други компании, които плащат високи дивиденти, са Caterpillar, AT&T, Verizon, както и инвестиционната компания BlackRock Capital, не и Berkshire Hathaway обаче.

10. Не забравяйте, че всичко е възможно

Бъфет е известен и с това, че слага по стените си неща, които нарича "инструкционно изкуство." Сред тях са първите страници на вестници с крещящи заглавия за пазарни сривове.

Те му напомнят, че в инвестирането и в живота трябва да си готов, защото всичко може да се случи. Ако не забравяте това, тогава ще процедирате предпазливо и ще вземате информирани решения относно своите инвестиции.

Ще избягвате рисковия дълг, няма да живеете разточително и ще можете да устоявате на колебанията на пазарите — точно както Уорън Бъфет.