Ако има инвеститори, които мислят, че „кешът е цар“ при този бичи пазар, трябва помислят отново, според Рей Далио.

Милиардерът основател на хеджфонда Bridgewater Associates заяви в интервю за CNBC, по време на Световния икономически форум в Давос, че инвеститорите би трябвало да купуват на този пазар, вместо да търсят сигурност, като държат кеш.

“Кешът е боклук,” заяви хеджфонд мениджърът, който основава базираната в Уестпорт, Кънектикът, Bridgewater през 1975 г. Компанията управлява активи за около 160 млрд. долара.

Изказването на Далио е в тон с негови предишни коментари. Също в Давос, но през 2018 г., той заяви, че инвеститорите ще се „почувстват доста глупаво”, ако държат кеш, докато акциите поскъпват до нови рекорди.

Пазарите се сринаха малко след това заради опасенията около търговското напрежение между САЩ и Китай, но впоследствие се възстановиха.

Спадът обаче дойде притеснително близо, в рамките на само няколко седмици, от изказването на Далио за кеша през 2018 г.

Този път милиардерът, чието състояние се оценява на 18.7 млрд. долара, според Forbes, заяви, че препоръчва инвеститорите да поддържат диверсифициран портфейл от акции.

Той обаче не посочи каква е неговата представа за диверсифициран портфейл, за каквито традиционно се считат портфейлите с 60% акции и останалото в активи с фискирана доходност.

Изказването на Далио дойде в момент, в който Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq Composite се търгуваха близо до рекордни нива, въпреки че акциите в САЩ поевтиняваха вчера следобед.

Ръстът на пазара напоследък предизвика опасения сред анализатори и трейдъри, че акциите са поскъпнали прекалено много и прекалено бързо заради оптимизма около първата фаза от търговската сделка между САЩ и Китай и вследствие на паричните стимули от страна на Федералния резерв.

Има обаче известни причини да се смята, че инвеститорите са прекалено оптимистично настроени по отношение на акциите.

Основателят на Bridegewater не е единственият популярен инвеститор, който изказва оптимизъм относно акциите. Проучване на Bank of America сред фонд мениджъри установява, че те държат най-малки проценти кеш от 2013 г., въпреки че делът на мениджърите, които очакват ръстът на световната икономика да се ускори, е нараснал със седем процентни пункта - до 36%.

Проучването идва на фона на публикуваната в понеделник икономическа прогноза от страна на Международния валутен фонд, която беше малко по-слаба, в сравнение с октомври.

Далио обаче не е единственият популярен инвеститор, който изразява оптимизъм относно акциите.

Миналата седмица хеджфонд мениджърът Дейвид Тепър заяви, че има “дълги позиции и ще продължи в същия дух.” Той сравни пазара с кон, като заяви: “Обичам да яздя кон, който тича.”

Позицията на Далио обаче се разминава значително с тази на Уорън Бъфет, чиято компания Berkshire Hathaway по последни данни разполага с рекордните 128 млрд. долара кеш.