В края сме на една изключително динамична година за световните финансови пазари.

През цялата 2019 настроенията на пазарите често залитаха от страхове от рецесия до абсолютен оптимизъм, като голяма част от тези промени бяха продиктувани от новинарския поток. Все пак всичко е добре, когато завършва добре.

Този цитат от Уилиам Шекспир важи в пълна сила за глобалните фондови пазари през настоящата година (особено за американските). Доходността на почти всички основни борсови индекси в света е двуцуфрена.

Например, до 27 декември S&P 500 удари 27 нови най-всиоки стойности в историята и предостави на инвестиорите доходност от 29.24%, което е втората най-висока възвръщаемост за последните повече от две десетилетия (а при още 3 работни дни до края на годината може да се окаже и най-високата).

Ако се задълбаем още по-дълбоко в американския фондов пазар, ще видим, че 42 от 45 индекса на S&P по капитализация и по сектор нараснаха през 2019 г.

Единствено малките и средни енергийни компании и компаниите с малка пазарна капитализация в комуникационния сектор останаха на червена територия (вижте графиката по-долу).

Източник: S&P Global

Някои от проблемите на пазарите намериха своето решение през 2019 г., като кривата на доходността в САЩ, която се обърна през летните месеци, но през октомври инверсията приключи. Въпреки това някои от основните насрещни ветрове от 2019 г. изглежда ще продължат и през 2020 г.

Най-ярките примери за проблематични теми, които ще очакват своето окончатело решение, са търговската война между САЩ и Китай, брекзит и слабия икономически растеж в Китай и Европа.

Следващата 2020 г. се очертава като изключително интересна и на фона на президентските избори в САЩ. Вероятно един от въпросите, които много настоящи и бъдещи инвеститори на финансовите пазари си задават, е кои са най-големите рискове на пазарите през 2020 г.?

Торстен Слок, главен икономист на Deutsche Bank, сподели неговите виждания за 20-те най-големи рискове на пазарите през следващата година. Слок постави на първо място продължаващото нарастване на неравенствата от икономическо и социално естество.

“Трендът, който виждаме при неравенство в богатството, неравенство в приходите и неравенство в здравеопазването, продължава в същата посока вече 30 години и е безразсъдно неглижиран от инвеститорите”, заяви Слок.

“Това е проблем, който смятаме, че ще стане още по-важен през 2020 и 2021 г. и инвеститорите трябва да имат представа дали настоящата тенденция ще продължи или ще се предприеме нещо по въпроса”.

Слок добави, че в зависимост от резултата от изборите, справянето с икономическите и социални неравенства може да означава повече държавни разходи, по-високи данъци и/или различни начини, които да се отнасят за разходите, например за здравеопазване, образование и други неща, които могат да се справят с неравенството.

Несигурността около търговската война между САЩ и Китай също заема своето място високо в списъка на икономиста на Deutsche Bank. Според Слок търговският конфликт ще продължи да натежава върху капиталовите разходи и стоките с дълготрайна употреба, които все още са насочени в низходяща посока, без да показват знаци за обрат.

Подобна е ситуацията и при производството, а индикаторите за доверие на изпълнителните директори също са насочени надолу. “Големият проблем (с търговската война) не е дали ще бъде подписано споразумение, а как ще реагират изпълнителните директори?”

Топ 20 на рисковоте на пазарите през 2020 г.:

 • Продължаващото увеличаване на неравенството в богатството, доходите и здравеопазването.
 • “Фаза 1” на търговската сделка между САЩ и Китай все още остава неподписана, което увеличава несигурността относно това, което следва след “Фаза 1”.
 • Несигурността в търговската война продължава да тежи върху решенията на корпорациите за капиталовите разходи.
 • Продължаващият бавен растеж в Китай, Япония и Европа може да предизвика значително поскъпване на щатския долар.
 • Несигурността около импийчмънт процедурата и потенциално спиране на работата на правителството.
 • Несигурността около президентските избори в САЩ, последици за данъците, регулациите и разходите за капиталови плащания.
 • Антитръстови и технологични регулации, както и промени, свързани с поверителността.
 • Чужденците загубят апетит към американски дълг и американски облигации след президентските избори.
 • Фискална експанзия, която да стимулира растежа в САЩ и/или Европа.
 • Нивата на държавния дълг в САЩ започнат да имат значение за дългосрочните лихвени проценти.
 • Разминаване между търсене и предлагане на краткосрочни американски облигации, още един скок в репо лихвите.
 • ФЕД не е склонен да понижи лихвите в годината на изборите.
 • Кредитните условия се затегнат с по-голямо разграничение между CCC и BBB корпоративен кредит.
 • Кредитните условия се затегнат с по-голямо разграничение между CCC и BBB потребителски кредит.
 • Паднали ангели: Повече компании биват понижени до BBB и от BBB до високо доходни.
 • Повече дълг с негативна доходност може да тласне инвеститорите към нов лов на доходност в американски дълг.
 • Намаляването на корпоративните печалби означава по-малко долари на разположение за обратно изкупуване на акции.
 • Свиване на световната автомобилна индустрия крие рискове за глобалните пазари и икономика.
 • Срив на цените на жилищата в Австралия, Канада и Швеция.
 • Несигурността около брекзит продължава.
 • Собственикът на най-големия хедж фонд в света Рей Далио наскоро предупреди, че икономиката се намира в ужасен период на дълговия цикъл и светът е изложен на крайни политически промени. Далио смята, че противопоставянето между бедни и богати е един от най-големите рискове за световната икономика в идните години.

  Задължителните плащания за здравни грижи и пенсии ще се увеличават, докато много от тези, които са задължени да ги платят, нямат достатъчно пари да изпълнят задълженията си, смята Далио.

  Понастоящем много пенсионни фондове, които имат инвестиции, предназначени да изпълнят пенсионните им задължения, използват предполагаема доходност, която е съгласувана с регулаторите им.

  Тъй като няма достатъчно пари за финансиране на пенсионни и здравни задължения, вероятно ще видим грозна битка за определяне на това каква част от разликата ще бъде преодоляна чрез: намаляване на обезщетенията, повишаване на данъците или печатане на пари.

  Въпреки че никой от тези пътища далеч не изглежда лесен, печатането на пари изглежда като най-безболезнения. Реално погледнато, това е най-лесният начин за преместване на богатства, а освен това и често може да доведе до ръст в цените на активите

  Как да купите акции онлайн?

  Покупка на акции, както и тяхната продажба, може да бъде направена само в три лесни стъпки:

 • Отворете си сметка за търговия с акции.
 • Изтеглете вашата платформа за търговия с акции.
 • Отворете прозорец за Нова Поръчка и направете първата си сделка.