Освен че са изключително богати, много от милиардерите по света, които наброяват 2 153, имат някои странни общи неща — от семейното положение до зодията им. Ако мечтаете да станете милиардер и притежавате някои от тези ползотворни черти, звездите може би вещаят вашия голям финансов пробив, пише gobankingrates.com.

Те имат сключен брак

Общо 87% от най-богатите хора в света имат сключен брак, според проучване на GoCompare, което анализира 100-те най-богати в класацията на Forbes в периода 1996 – 2016 г.

Сред тях са и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, който ръководи фондация заедно със съпругата си - Мелинда, както и инвестиционният гуру Уорън Бъфет, който сключва брак с втората си съпруга Астрид Менкс през 2006 г.

Те имат големи семейства

Повечето милиардери имат по три или четири деца, според анализа на GoCompare. Сред милиардерите 5% нямат деца, 9% са имали по едно дете, 23% са имали по две, 25% по три, 17% по четири, а 21% по пет или повече.

Основателят на Amazon Джеф Безос има четири деца, а Бернар Арно - председател на конгломерата за луксозни стоки LVMH, има пет.

Те са зодия Водолей

Водеят е най-популярният астрологичен знак сред милиардерите, според анализа на GoCompare, като 12.5% от най-богатите хова в света в периода 1996 - 2015 г. са родени в периода между 20 януари и 18 февруари. Сред милиардерите водолеи са най-богатият мексиканец Карлос Слим Хелу, както и Майкъл Блумбърг.

Милиардерите е по-малко вероятно да носят очила, отлкото хората, които не разполагат със седемцифрено състояние

Към 2016 г. около 65% от американците са носили очила, докато при милиардерите процентът е 40, според анализа на GoCompare. Сред 10-те най-богати хора в света само двама носят очила постоянно и това са Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

По-вероятно е да са плешиви

Към 2016 г. близо 23% от мъжете в САЩ са засегнати от някаква форма на загуба на коса, докато сред милиардерите процентът е 24%, според GoCompare. Това важи и за най-богатия човек в света Джеф Безос, който бръсне изцяло главата си.

Амансио Ортега, съосновател на модната империя Inditex, част от която е и марката Zara, също е плешив. Ортега е шестият най-богат човек в света.

Те карат евтини коли

Не всички милиардери използват лъскави спортни автомобили. Джеф Безос има Honda Accord, Марк Закърбърг има Honda Fit, а Larry Page кара Toyota Prius, според GoCompare.

Първата им работа, преди да забогатеят, е била нормална

За милиардерите, които не са наследили състоянието си, пътят до успеха обикновено е дълъг и изпълнен с препятствия. Много от тях започват от дъното, преди да стигнат до върха.

Първата работа на някои от най-успелите хора е била нормална. Сред тях са и Уорън Бъфет, който разнасял вестници, както и Джеф Безос, който работел в McDonald’s.

Те са високо образовани

Въпреки че често чуваме истории за хора, които са прекъснали образованието, но след това успяват, като основателя на Apple Стив Джобс и основателя на Facebook Марк Закърбърг, тази практика по-скоро е изключение, а не правило.

Едва 14% от милиардерите са прекъснали образованието си или пък никога не са постъпвали в университет, според анализа на GoCompare. Повечето от тях (56%) имат бакалавърска степен, 23% имат магистърска степен, а 7% са докторанти.

Един от най-богатите хора в света - Майкъл Блумбърг, има балакавърска степен от университета Джон Хопкинс и MBA от бизнес училището на Харвард. Главният изпълнителен директор на Alphabet Лари Пейдж също има две дипломи бакалавърска от Мичиганския университет и магистърска от Станфордския университет.

Технологичните предприемачи обаче е по-малко вероятно да са завършили колеж

Технологичните милиардери е по-вероятно да нямат диплома за висше образование, отколкото милиардерите в други сфери. Освен Стив Джобс и Марк Закърбърг, сред другите технологични предприемачи, които така и не получават диплома за висше образование, са Бил Гейтс от Microsoft, Майкъл Дел от Dell, Лари Елисън от Oracle и Тиодор Уейт от Gateway, според Forbes.

Милиардерите, които са натрупали състоянието си във финансовата сфера, е по-вероятно да имат дипломи за висше образование

Някои от милиардерите, които работят в технологичната сфера, може и да нямат дипломи, но тези във финансовата сфера е по-вероятно да имат по няколко. Според анализа на Forbes, над 55% от милиардерите, които са натрупали състоянието си от финанси, имат дипломи.

Джим Саймънс, който е най-добре платеният хеджфонд мениджър през 2019 г., според Forbes, има докторска степен от Университета на Калифорния Бъркли, а Рей Далио - основател на най-големия хеджфонд в света Bridgewater Associates, има MBA от Харвардския университет.

Техните родители са добри по математика

Сред най-често срещаните професии на родителите на американските милиардери са инженер, счетоводител и собственик на малък бизнес, сочи анализ на Forbes на класацията на милиардерите от 2009 г. Наследените умения по математика може определено да са допринесли за огромния им успех.

Имали са сериозни провали в живота си

Някои милиардери отдават мотивацията си да успеят на това, че в началото на кариерата си са се проваляли. Фармацевтичният магнат Ар Джей Кърк, например, се проваля сериозно с първото си бизнес начинание, но разказва пред Forbes, че “провалът на по-ранен етап е необходимо условие за успех.”

Хеджфонд мениджърът Фил Фалкоун проваля сделка по придобиването на компания в началото на 90-те години, но от това научава “няколко ценни урока, които оказаха сериозен ефект върху успехите ми,” казва той, цитиран от Forbes.

Те живеят в Ню Йорк

Ню Йорк има повече жители милиардери, отколкото който и да било друг град, като към 2018 г. в Голямата ябълка са живеели 105 милиардери, според проучване на Wealth-X. Хонконг и Сан Франциско оформят челната тройка по този показател, респективно.

Сред живеещите в Ню Йорк милиардери са Майкъл Блумбърг - бивш кмет на града, както и инвеститорът Карл Айкан, и медийният магнат Рупърт Мърдок.

Те обичат да помагат

Филантропията е основната страст или хоби на супербогатите, според Wealth-X. Според проучване на Forbes от 2018 г. Уорън Бъфет е бил най-щедър в САЩ, дарявайки 2.8 млрд. долара за благотворителни каузи през 2017 г.

Най-голямото му дарение през онази година е в размер на 2 млрд. долара, в полза на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Семейство Гейтс пък са дарили над 35 млрд. долара чрез своята фондация към 2018 г., а тя е най-голямата частна благотворителна организация в света.

Образованието е каузата, която подкрепят най-много

Близо 80% от милиардерите, които са дарявали за благотворителност, са насочвали среедствата си към образователни ирганизации. След това се нареждат социалните услуги, следвани от изкуството и културата, според Wealth-X.

Те са на възраст над 50 години

Добрите неща наистина се случват на тези, които умеят да чакат. Едва 10.4% от милиардерите са на възраст под 50. Общо 52.7% са на възраст между 50 и 70 г., а 39.6% са прехвърлили 70-те, по данни на Wealth-X.

Средната възраст на милиардерите е 65.7 г. Сред 10-те най-богати хора в света само двама са на възраст под 50 г. Това са Марк Закърбърг и Лари Пейдж.

Те са мъже

Клубът на милиардерите все още е преобладаващо за мъже — 88.3% Хората със седемцифрено състояние по света са мъже, според Wealth-X. Сред 10-те най-богати хора няма жени, докато в топ 20 има две представителки – Франсоаз Бетанкур Мейерс, която е внучка на основателя на L’Oreal, и Алис Уолтън, която е дъщеря на основателя на Walmart Сам Уолтън.

Голфът е любимия им спорт

Любимите спортове за гледане и практикуване сред милиардерите са голф, футбол, ски, тенис и баскетбол, според Wealth-X. Голфът е най-популярният спорт сред хората с лично състояние, оценявано на между 1 и 5 млрд. долара. Футболът пък е любимият спорт сред тези, чието богатство надхвърля 5 млрд. долара.

Те са натрупали състоянието си сами

От приблизително 2 000-те милиардери по света, 55.8% не са наследили богатството си. Едва 13.3% от милиардерите са наследили състоянието си, според Wealth-X. Някои от най-богатите хора в света са започнали от нищото, като сред тях са Лари Елисън и Опра Уинфри.

Те са американци

САЩ има повече милиардери, от която и да е друга страна - със 705, според Wealth-X. Китай е на второ място с 285. Тримата най-богати хора в света— Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет, са американци.

Те натрупват състоянието си чрез банково дело и финанси

Банковото дело и финансите са основната индустрия за 20.7% от милиардерите, според Wealth-X. Сред богаташите, натрупали състоянието си в тази индустрия, са Уорън Бъфет, Джоузеф Сафра и Карл Айкан.