По данни към 30 юни 2019 г. компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway притежава парични средства в размер на 122 млрд. долара.

Според част от пазарните наблюдатели Бъфет не просто не успява да намери подходящи инвестиции за парите си, но иска и да ни подскаже нещо много важно.

През последните тримесечия Berkshire увеличаваше вложенията си в различни компании – Apple, Amazon, Bank of America и др. Въпреки покупките, днес парите на Бъфет, които не са инвестирани, съставляват 60% от общото му портфолио от публични компании, оценено на 208 млрд. долара.

Само веднъж в последните 32 години компанията е имала по-голямо съотношение на кеш спрямо общото си портфолио, като това се е случило през 2008 г., или годината на последната голяма финансова криза.

Една от причините, поради която Бъфет не влага парите си, е, че пазарите днес може би са надценени. Един от любимите показатели на Оракула от Омаха, както често наричат инвеститора – процентното съотношение на капитализацията на пазара в САЩ спрямо брутния вътрешен продукт, подкрепя тази теза.

Съотношението беше 154% през 2017 г., което е повече от 146% преди дот-ком кризата от 2000 г. и 137% през 2007 г. Ако вземем предвид и ръста на пазарите през последните 18 месеца, това означава, че днес този показател е дори още по-висок, пише Bloomberg.

Само преди година Бъфет разполагаше със 111 млн. долара свободни парични средства. Преди 12 месеца той заяви, че предпочита да използва парите за покупката на нови компании или дялове от компании за Berkshire, отколкото да изкупува обратно от собствените си акции.

„Надяваме се да насочим част от тези пари към бизнеси, които Berkshire да притежава. Изгледите обаче това да се случи не са добри, тъй като цените на перспективните бизнеси са доста високи“, казва Бъфет.

И все пак, допълва той, ние се надяваме, че скоро ще извършим поредното голямо придобиване.

Може би Бъфет все пак чака поредната си изгодна сделка, но голяма е вероятността разпродажбите на пазарите да наближават.

Инсайдерите също продават акциите си

Лидерите на корпоративна Америка осребряват вложенията си вследствие на нарастващите опасения относно устойчивостта на най-дълго продължилия бичи пазар в американската история.

Корпоративни инсайдъри са продавали акции средно за 600 млн. долара дневно през август, според данни на TrimTabs Investment Research, която следи ликвидността на пазарите.

Август е на път да се превърне в петия месец през годината, в който продажбите на акции от страна на инсайдъри надхвърлят 10 млрд. долара. Единствените други две години, в които това е ставало, са 2006 и 2007 г., или периодът преди последния мечи пазар при акциите, казват от TrimTabs.

Съветът на UBS

Бихте ли последвали съвета на най-голямата група за управление на активи в света? От UBS препоръчаха на клиентите си само преди ден да продадат книжата си, като основната причина за мечите настроения е търговската война между САЩ и Китай.

UBS днес управлява 2.4 трилиона долара, като поне половината от световните милиардери са нейни клиенти.