Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е изгубила над 5 млрд. долара тази година от инвестицията си в Kraft Heinz, тъй като цената на акциите на компанията за пакетирани храни продължава да пада.

Книжата на Kraft Heinz поевтиняха до рекордно ниско ниво вчера, като спадът на определен етап беше от 14%, след като компанията обяви допълнителни отчисления в размер на 1.22 млрд. долара и не оправда очакванията за приходите си.

Kraft обяви печалба от 37 цента на акция, или 78 цента на акция с изключение на отчислението, и е генерирала 6.406 млрд. долара приходи през второто тримесечие на годината. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за 75 цента печалба на акция и 6.580 млрд. долара приходи, според Refinitiv.

Berkshire Hathaway притежава над 325 млн. акции на Kraft Heinz, което представлява 26.7-процентен дял в компанията. Стойността на позицията е намаляла от малко над 14 млрд. до 8.7 млрд. долара от началото на годината, което представлява близо 37% загуба за Berkshire Hathaway.

Делът в Kraft Heinz е бил шестият най-голям в портфейла на Berkshire към края на 2018 г. Berkshire Hathaway и 3G Capital купиха Heinz през 2013 г. за 23 млрд. долара и сляха компанията с Kraft две години по-късно.

“Направих грешка при закупуването на Kraft, тъй като платих прекалено много,” заяви Буфет пред CNBC през юни.

Инвестиционната кариера на Бъфет е изградена върху стратегията да инвестира в известни марки на привлекателни цени. Berkshire също така има големи дялове в Apple, Coca-Cola и няколко големи финансови компании.

Последното изявление на компанията за хранителни стоки идва, след като тя обяви 15.4 млрд. долара отчисление от стойността на марките Kraft и Oscar Meyer, намали дивидента и разкри, че щатската Комисия по ценни книжа и борси води разследване срещу нея.

Акциите на Kraft Heinz поевтиняха с 27% след изявлението, което донесе на Berkshire Hathaway загуба на хартия в размер на 4.3 млрд. долара само за ден.

През юни Бъфет отхвърли появилата се информация за напрежение между него и ръководството на 3G Capital. Акциите на Berkshire Hathaway поскъпнаха леко вчера, въпреки спада при Kraft Heinz.

Berkshire Hathaway обяви своите резултати в събота, отчитайки 11% спад на оперативната печалба през второто тримесечие. Компанията обяви оперативна печалба в размер на 3 757 долара на акция от клас А, докато очакванията на анализаторите бяха за 3 851.28 долара, според Refinitiv.