Известният инвеститор Уорън Бъфет вече е истинска легенда на Уолстрийт, тъй като, следвайки модела си на инвестиции в стойност, той постига невероятни резултати в последните десетилетия.

Често наричан и Оракулът от Омаха, Бъфет купува първата си акция през далечната 1930 г., когато е само на 11 години.

Днес компанията му Berkshire Hathaway се оценява на повече от 500 млрд. долара, а личното състояние на Бъфет възлиза на над 80 млрд. долара, въпреки милиардите, дарени от него за благотворителност.

Ето и най-големите компании в портфейла на Бъфет:

Apple (AAPL)
Притежавани акции: 249.6 млн. броя
Оценка на инвестицията: 47.4 млрд. долара

Днес Apple има оценка от 915 млрд. долара, с което се нарежда на трето място в класацията на най-скъпите компании в света (след Microsoft и Amazon). Технологичният гигант разполага с 245 млрд. долара свободни парични средства, както и 900 млн. потребители в световен мащаб.

Бъфет започва да изгражда позицията си в Apple през 2016 г., а днес вече е един от най-големите ѝ акционери. Въпреки че в последното десетилетие акциите са поскъпнали с повече от 1000%, компанията все още има ниско бъдещо съотношение P/E от едва 16.2.

Bank of America Corp. (BAC)
Притежавани акции: 896.1 млн. броя
Оценка на инвестицията: 24.7 млрд. долара

С пазарната си оценка от 275 млрд. долара, Bank of America е втората по големина щатска банка и също така втората най-голяма инвестиция на Бъфет. Инвеститорът влага 5 млрд. долара през 2011 г. в банката, като срещу това осигурява нужната ликвидност, а получава пакет от привилегировани акции.

Wells Fargo & Co. (WFC)
Притежавани акции: 409.8 млн. броя
Оценка на инвестицията: 19.8 млрд. долара

Бъфет харесва компаниите от финансовия сектор, а Wells Fargo е една от четирите големи щатски банки. Активите на банката днес се равняват на 1.9 трилиона долара, а услугите ѝ се ползват от всяко трето домакинство в САЩ.

Coca-Cola Co. (KO)
Притежавани акции: 400 млн. броя
Оценка на инвестицията: 18.7 млрд. долара

Coca-Cola е най-големият и скъп бранд в бизнеса с газирани напитки, като държи около 44% от пазара в САЩ. Най-известните марки на компанията са Coca-Cola Classic, Sprite, Fanta и Minute Maid. Общо 70% от печалбите на компанията обаче идват извън САЩ.

Бъфет инвестира в компанията за първи път през 1987 г., като за този период вложението му е донесло повече от 4000% доходност. Днес доходността от дивидент на компанията се равнява на 3%.

American Express Co. (AXP)
Притежавани акции: 151.6 млн. броя
Оценка на инвестицията: 16.5 млрд. долара

American Express е основана през 1850 г. и днес е един от лидерите на пазара на кредитни карти. Компанията присъства в портфейла на Бъфет от 1991 г., което е поредното доказателство за дългострочната му стратегия.

В последните години книжата на компанията са добавили над 500%, но въпреки това има съотношение от 13.9 на прогнозното си P/E, вземайки предвид очакваните печалби през следващите четири тримесечия.

U.S. Bancorp (USB)
Притежавани акции: 129.3 млн. броя
Оценка на инвестицията: 6.2 млрд. долара

U.S. Bancorp е петата по големина търговска банка в САЩ с активи за 460 млрд. долара. Въпреки повишението на индексите отвън океана до нови рекордни стойности, доходността от инвестицията на Бъфет за последните 2 г. е едва от 3%. Дивидентната дохонодност от 2.7%, както и ниските нива на прогнозното P/E от 11.2 са част от важните за Бъфет показатели, даващи му спокойствие при тази инвестиция.

JPMorgan Chase & Co. (JPM)
Притежавани акции: 59.5 млн. броя
Оценка на инвестицията: 6 млрд. долара

С пазарна капитализация от 366 млрд. долара, JP Morgan е най-скъпата и голяма банка в САЩ. Тя се формира от сливането на Chase Manhattan и JP Morgan през 2000 г. Компанията е лидер на пазара на инвестиционно и корпоративно банкиране, както и при управлението на активи.

Дивидентната доходност на книжата е 2.8%, а прогнозното P/E е дори по-ниско от това на конкурентите – 10.6.

Moody's Corp. (MCO)
Притежавани акции: 24.6 млн. броя
Оценка на инвестицията: 4.4 млрд. долара

Една от големите щатски агенции за кредитен рейтинг предоставя анализи и финансови препоръки на инвеститорите по света. Акциите на компанията са поскъпнали с 40% от началото на годината, което повиши значително финансовите ѝ коефициенти.

Bank of New York Mellon Corp. (BK)
Притежавани акции: 80.9 млн. броя
Оценка на инвестицията: 4.1 млрд. долара

Bank of New York Mellon оперира на повече от 100 пазара по света. Активите на банката се оценяват на 31 трилиона доара, а парите под управление са повече от 1.7 трилиона долара. Банката носи и 2.6% дивидентна доходност на инвеститорите си.

Delta Air Lines (DAL)
Притежавани акции: 70.9 млн. броя
Оценка на инвестицията: 3.6 млрд. долара

Инвестицията в Delta Air Lines е десетата по големина в портфейла на Berkshire. Компанията притежава повече от 700 самолета, които летят до над 300 дестинации. Общият брой на служителите на Delta днес са впечатляващите 80 000 души. Акциите на Delta се търгуват при прогнозно P/E съотношение от 8.1 и предлагат дивидентна доходност от 2.3%.

Berkshire Hathaway притежава инвестиции за над 1 млрд. долара още в Goldman Sachs Group, Southwest Airlines, General Motors, VeriSign, DaVita, Charter Communications, Liberty Sirius XM, United Continental, USG Corp., Visa, American Airlines Group, Mastercard, PNC Financial Services и Costco Wholesale.

* Материалът не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.