През тази година новините за известни стартъпи, които ще се листват на борсата, изпълват новинарските издания.

Това разкрива сериозни възможности за инвеститорите, но дали купуването на акции в компания, която е новобранец на капиталовите пазари, е добра идея?

Когато става дума за инвестиране, изпълнителният директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет не залага на сложни механизми за оценка на потенциалната инвестиция. Вместо това той залага на два простички метода.

В края на крайщата, „фундаментите не се променят”, казва той в интервю за CNBC от февруари тази година. „Няма да откриете нищо ново за инвестирането в следващите 50 или 100 години”, казва Бъфет.

Това са двата метода, които легендарният инвеститор прилага, когато трябва да реши дали си струва да влага в даден бизнес:

1. Компанията има стойност в дългосрочен план

Бъфет търси бизнеси, които ще продължат да имат конкурентни предимства десетилетия напред във времето, но само в момента. „Никой не купува ферма на база това, че смятат, че ще завали дъжд през идната година”, казва той през 2018 г.

„Те купуват, защото мислят, че ще е добра инвестиция през следващите 10 или 20 години”, разяснява Бъфет.

Например, той придобива See’s Candies, заедно с дългогодишния си бизнес партньор Чарли Мънгър през 1972 г., а през 1988 г. харчи над 1 млрд. долара за акции на Coca-Cola. И двете инвестиции се оказват изключително успешни, тъй като компаниите в наши дни процъфтяват.

„Съберете заедно портфолио от компании, чиито съвкупни печалби се увеличават през годините, както и пазарната им стойност”, пише Бъфет през 1996 г. в бележка до инвеститорите.

„Ако не желаете да притежавате акции 10 години, не си и помисляйте да ги притежавате дори за 10 минути”, добавя той.

2. Как работи бизнесът

Бъфет на влага пари в нещо, което не разбира. „Трябва да се научите как да оценявате бизнесите и да знаете кои са във вашия кръг на компетентност и кои не”, споделя инвеститорът.

Изключително важно е инвеститорът да може уверено да оцени бизнесите, в които влага средства.

„Интелигентното инвестиране не е сложно, въпреки че е далеч от това да го определим като лесно”, пише Бъфет в писмо по повод годишната среща на инвеститорите от 1996 г.

„Това, от което се нуждае инвеститорът, е способността коректно да оценява избраните от него бизнеси. Забележете думата „избира”: не трябва да сте експерти относно всяка компания.

Единствено трябва да можете да оцените компаниите във вашия кръг на компетенция. Размерът на този кръг не е особено важен; да знаете неговите граници, обаче е жизнено важно”, пише той.

Най-забавната инвестиция на Уорън БъфетБъфет взима заем, за да купи 1 акция на компанията

Важното е да се знае, че инвестициите на капиталовия пазар винаги вървят ръка за ръка с голям риск. Поради това понякога индивидуалните инвестиции в компании не са най-умният избор. Трябва да се консултирате с финансов съветник, преди да вземате каквито и да е било важни решения.

За много инвеститори Бъфет препоръчва нискорискови индексни фондове, които той нарича „нещото, което практически има смисъл винаги”, когато става дума за спестявания за пенсия.

Той препоръчва такива фондове, тъй като те снемат необходимостта от гадаене от плещите на индивидуалните инвеститори. „Трикът е не да изберете правилната компания. Трикът е да купите всички големи компании в индекса S&P 500 и да го правите редовно”, казва той.

В действителност, Бъфет е направил така, че когато си отиде от този свят, неговият пълномощник да инвестира 90% от парите му в S&P 500 за съпругата му.