Berkshire Hathaway на инвеститора Уорън Бъфет увеличи дела си в Amazon.

Компанията увеличи дела си в онлайн гиганта до 11%, разкриват документи, подадени до борсовия регулатор, предава CNBC.

Така Berkshire Hathaway вече притежава 537 300 акции в Amazon, които струват общо 947 млн. долара. Данните за броя притежавани акции са към края на второто тримесечие на тази година.

Бъфет обяви своята първоначална инвестиция в Amazon през май, посочвайки, че не той стои зад решението за придобиване на тези книжа.

„Един от колегите в офиса, който управлява средствата”, придоби акции на Amazon от името на Berkshire, казва инвеститорът.

Освен това, Бъфет увеличава и инвестициите си в банкови акции.

Делът на Berkshire Hathaway в Bank of America се увеличава с 3.5% през последното тримесечие. Инвестиците в US Bancorp скачат с 2.4%.

Акциите на Berkshire Hathaway в други големи банки, като Wells Fargo и J.P. Morgan Chase, остават непроменени.

От гледна точка на историята, легендарният инвеститор обикновено избягва вложения в технологични компании. През февруари 2017 г. обаче Berkshire придоби голям дял в Apple.

През първото тримесечие на 2018 г. компанията добави нови 75 млн. акции от производителя на iPhone.

Двамата от доверените лица на Бъфет - Тод Комбс и Тед Уешлер, които управляват портфолио от над 13 млрд. долара всеки, стоят зад първоначалната инвестиция в Amazon.

Бившата съпруга на Безос обяви какво ще прави с парите сиМакензи Безос се присъединява към кампанията Giving Pledge

Бъфет отдавна демонстрира доброто си отношение към основателя на Amazon Джеф Безос, като двамата имат общ бизнес, посветен на здравеопазването.

Инвеститорът признава, че в миналото не е видял потенциала на гиганта в електронната търговия, поради което е изпуснал момента да инвестира на по-ранен етап в компанията.

Акциите на Kraft Heinz - четвъртата най-голяма позиция в портфолиото на Berkshire Hathaway, удари рекордно дъно през миналата седмица, след като компанията обяви допълнително отписване на стойност в размер на 1.22 млрд. долара, не успявайки да отговори на прогнозите на пазара.

През юни Бъфет признава, че е направил грешка с Kraft Heinz, тъй като е платил прекалено скъпо за влизане в компанията.