Рей Далио се присъедини към почитателите на златото. Това може да се направи като извод от поста от близо 7 000 думи на основателя на Bridgewater Associates в LinkedIn тази седмица.

Светилото в индустрията на хеджфондовете размишлява относно паричната политика и пазарите в последните 50 години и заключава, че печатането на пари от страна на централните банки и присъединяването на Федералния резерв към нов поход към нулеви лихви, а в много случаи и отрицателни лихви, са равносилни на глобална “промяна на модела.”

Ето какво казва Далио конкретно по отношение на златото: “По тази причина смятам, че добавянето на злато към инвестиционния портфлей едновременно би намалило риска и би увеличило доходността. Скоро ще изпратя обяснение защо смята,, че златото може да диверсифицира инвестиционния портфейл.”

Днес златото продължи ръста си от вчера вследствие на перспективите за по-ниски лихви в САЩ, а цената му докосна шестгодишен връх от 1 452.60 долара за тройунция, преди да се върне леко до 1 443.36 долара.

Далио не е единственият голям играч от хеджфонд индустрията, който изтъква ползите от скъпоценния метал. Известният инвеститор Пол Тюдор Джоунс обяви златото за своя любим залог в следващите година или две.

“Мисля, че един от най-добрите активи ще бъде златото. Ако трябва да избирам любимия си залог за следващите 12 - 24 месеца, това вероятно щеше да е златото,” заяви той наскоро по време на интервю за Bloomberg.

Bridgewater Associates управлява активи на стойност 125 млрд. долара, което го прави най-големият хеджфонд в света. Това пък придава определен авторитет на възгледите на Далио относно пазарите и световната икономика.