Добрата страна на това човек да има много пари е, че може да си купи собствен самолет.

Предизвикателството на това да имаш много пари е, че трябва да мислиш как ще ги похарчиш всичките.

Така казва Бил Гейтс.

Личното състояние на 64-годишния съосновател на Microsoft възлиза на 110.5 млрд. долара, според Forbes, което го прави един от най-богатите хора в света.

“Къде можете да вложите парите си?”, пита Гейтс по време на празненството за 100-годишнината на гимназията Лейксайд, в която е учил.

“Можете да опитате да ги похарчите за себе си,” казва той. “Колко хамбургери можете да изядете?” (Хамбургерите са любимата на храна на Гейтс, споделя той в документален филм по Netflix)

“Колко костюма ще носите? Нещата са доста ограничени,” казва Гейтс.

Милиардерът също така изключва възможността да завещае всичките си пари на своите три деца.

“Не е много добра идея да предоставяте на децата си толкова пари,” казва Гейтс, цитирайки публикация от 1986 г. в списание Fortune, написана от биографа на Уорън Бъфет - Керъл Луумис, която описва в подробности историята за това как предоставянето на прекалено голяма издръжка на децата може в крайна сметка да се окаже непродуктивно.

През 1986 г. състоянието на Бъфет, който тогава е бил на 56 г., вече е 1.5 млрд. долара и той е решил да завещае на децата си „достатъчно пари, така че да смятат, че могат да правят всичко, но не прекалено много пари, така че да не правят нищо,” казва Бъфет в историята на Лумис.

След като изключва възможността да похарчи парите си за хамбургери и костюми или да ги завещае на децата си, Гейтс, заедно със своята съпруга Мелинда, решава да се съсредоточи върху филантропията.

“В известен смисъл това е единственият логичен изход,” казва Гейтс за харченето на своите милиарди.

Управлението на фонадация на Бил и Мелинда Гейтс е друг въпрос.

“Идеята, че ще изградим една организация и ще се занимаваме лично с нея и ще я управляваме е свързана с желанието да работиш всеки ден и да мислиш за много сериозни проблеми,” казва Гейтс. “Мелинда и аз обожаваме да правим това.”

Семейство Гейтс основава базираната в Сиатъл фондация през 2000 г., като до 2018 г. тя е помогнала с 50.1 млрд. долара за намаляване на бедността, подобряване на здравето и ограничаването на глада в бедните страни по света, както и за подобряване на образованието в САЩ.

Решението на Гейтс да дари по-голямата част от богатството си не означава, че той не се забавлява.

Гейтс си купува частен самолет, например, но казва, че самолетът му помага да бъде по-ефективен и продуктивен. (Разбира се, остава въпросът с неговия въглероден отпечатък.)

Гейтс също така съосновава с Уорън Бъфет инициатива, която призовава милиардерите по света да дарят по-голямата част от своето състояние.