Десетки арести бяха извършени в Белград, след като група буйстващи демонстранти снощи отново влезе в сблъсъци с полицията и нападна и редица репортери и всеки, който се опитваше да заснеме сцените.

Полицията е задържала най-малко 70 души, участвали в насилието, според съобщения в местни медии. Няколко души са ранени, посочва местният вестник „Блиц“, цитиран от bTV.

Основната демонстрация обаче остана мирна през цялото време.

Снощният изблик на насилие беше третият за общо четирите вечери на протестите в сръбската столица.

До поредните сблъсъци в Белград се стигна, след като група млади мъже, скандиращи патриотични възгласи, избутаха демонстрантите, които са против насилието, избутаха и металните заграждения и влязоха през незащитения главен вход на сградата на парламента.

Разположената вътре полиция след това ги изтласка навън и образува кордон пред входа на сградата. След това в продължение на час и половина служителите на реда бяха подложени на обстрел от нападателите, които хвърляха бутилки, факли и камъни по тях. Няколко от тях донесоха големи бетонни късове отнякъде и ги хвърлиха по полицаите.

Полицията първоначално се въздържаше от употреба на сълзотворен газ, но впоследствие прибягна до него, както и до употреба на палки.