Хакери са установили контрол над Twitter акаунтите на редица известни личности, сред които бившият президент на САЩ Барак Обама, кандидатът на Демократическата партия за следващ мандат Джо Байдън, както и Илон Мъск, Ким Кардашиян, а също и тези на двамата най-богати хора в света – Джеф Безос и Бил Гейтс.

Хакерите са използвали профилите на известните личности, за да публикуват техни собствени съобщения.

Те обещавали да преведат двойно по-голяма сума от това, което потребители платят, като офертата ще е валидна само 30 или 60 минути.

Компрометирани по същото това време са и акаунтите на редица стартъп компании и платформи за криптовалути.

Според информация на Business Insider хакерите са успели да съберат над 100 000 долара само за час, преди акаунтите да бъдат спрени.

От Twitter информират, че временно са забранили възможността за публикации на нови туитове от страна на определени профили, след което възнамеряват те да бъдат възстановени на истинските им собственици.

От компанията също така казват, че планират да направят разследване на случилото се и да вземат мерки за повишаване на сигурността.

Част от туитовете са били изтрити малко след тяхното публикуване, но по-късно хакерите са пуснали нови подобни съобщения.

„Труден ден за нас. Съжаляваме, че това се случи“, каза главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси.

Хакери искат $42 млн откуп от адвокат за мръсните тайни на звездиХакерите заплашват да запознаят обществеността с „мръсното бельо“ на президента Доналд Тръмп, ако не им бъде платено до седмица

Акаунтите на редица компании в сферата на криптовалутите също бяха хакнати, като това се отнася за KuCoin, Binance и Gemini.

Главният изпълнителен директор на Binance Чангпенг Жао се опита да предупреди за опасността, но неговият акаунт веднага след това също беше хакнат и съобщението беше изтрито.

След като установили контрол над профилите на компаниите от сектора на криптовалутите, хакерите се насочили към тези на световноизвестните личности.

Смята се, че те са получили от измамата 13 биткойна, което прави около 118 000 долара по цена от вчера вечерта.