Азиатските акции отчитат ръст, а щатските индексни фючърси тръгнаха нагоре днес, след като надеждите за повече стимули в световен мащаб надделяха над опасенията относно нарастващият брой нови случаи на коронавирус и засилващото се напрежение между Вашингтон и Пекин.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.5%, ограничавайки четвърт от понижението си от 2% от предходния ден, докато японският Nikkei остава почти без промяна.

В Китай, индексът CSI300 нарасна с 1.1%, изтривайки част от вчерашния спад от 4.8% и пренебрегвайки новината, че Вашингтон обмисля забрана за пътуване до САЩ на всички членове на Китайската комунистическа партия.

Според пазарни наблюдатели, инвеститорите разчитат на това щатските законодатели да приемат още стимули, тъй като най-голямата икономика в света изпитва затруднения с овладяването на пандемията, като някои от съществуващите програми в подкрепа на бизнеса изтичат след седмици.

“Устойчивостта на този ръст ще бъде определена до голяма степен от това дали ще има споразумение за нова фискална сделка,” смятат анализатори на ANZ в Сидни.

Конгресът на САЩ се очаква да започне дебатите по този пакет следващата седмица, докато няколко щати в южната и западната част на страната въвеждат нови мерки за блокада, с цел ограничаване на вируса.

“Човек би помислил, че такова рязко повишение в броя на новите случаи ще доведе до спад при акциите, но за момента това се компенсира от големите надежди за ваксина,” казва пред Ройтерс Томо Киношита, пазарен анализатор в Invesco.

“Ние обаче сега виждаме по-голям риск от корекция на пазара, предвид факта, че подобрението на икономическите данни, което наблюдавахме в последни два месеца вероятно ще спре,” допълва той.

Публикуваните вчера продажби на дребно за юни бяха по-добри от очакваните, но други показатели като работно време и смени на служителите са в застой след първоначалния ръст.

Пазарът на труда в САЩ остава в тежко положение. В последната седмица на юни в САЩ е имало 32 милиона души, които са получавали помощи за безработица по всички програми, което представлява спад в сравнение с предходната седмица, но въпреки това е вторият най-голям брой в историята.

Междувременно фючърсите на индекса S&P500 бележат ръст в азиатската сесия, възстановявайки част от вчерашните загуби, когато индексът записа спад от 0.34% вследствие на прибиране на печалби.

Акциите на Netflix поевтиняха с 9% в следборсовата търговия вчера, след като компанията обяви по-слаб ръст в броя на новите абонати от очакваното и прогнозира допълнително забавяне през настоящето тримесечие.

При валутите еврото отстъпва от четириседмичния връх, който докосна по-рано през седмицата, но запазва позиции преди срещата на лидерите на страните от ЕС днес, които ще се опитат да изгладят различията си около предложения пакет за стимули в подкрепа на икономиката.

В първата присъствена среща от началото на пандемията ще се обсъждат бюджета на ЕС за периода 2021-27 г. и нов фонд за възстановяване на стойност 750 млрд. евро, който ще отбележи сериозна стъпна към фискална интеграция в Европа.

Противопоставянето на Нидерландия и опасността от вето от страна на Унгария намаляват шансовете за сделка, но надеждите на инвеститорите са крепят на това, че въпросът е по-скоро кога, а не дали ще има споразумение.

Еврото се разменя без промяна на ниво от 1.1386 спрямо долара.

Йената също остава без промяна при 107.50 спрямо щатската валута.

При суровините, цените на петрола остават почти без промяна като брентът поевтинява с 0.25% до 43.26 долара за барел, а щатският лек суров петрол губи 0.22% до 40.84 долара за барел.